Cum pot politicile publice să afecteze îngrijirea pacientului cu cancer. Medicamentele biosimilare, o oportunitate pentru creșterea accesului la tratament.

0

În condițiile în care povara cancerului crește în întreaga lume, ESMO activează pentru ca pacienții din diferite zone să aibă un acces egal la tratament.
Cu prilejul evenimentului de la Madrid, s-a lansat Ghidul Supraviețuitorului de cancer, realizat de ESMO în colaborare cu ECPC, în care sunt tratate diversele aspecte cu care se confruntă supraviețuitorul de cancer, de la o capacitate mai redusă de muncă, la aspecte legate de îngrijirea pe termen lung, prevenirea recurențelor, diferite probleme de sănătate rezultate în urma tratamentului.
Josep Tabernero, președintele ESMO, a subliniat că în 12 state europene cancerul a depășit bolile cardiovasculare ca mortalitate. În 2012, erau 14,1 milioane noi cancere în întreaga lume, și 8,2 milioane decese.
Președintele ESMO a subliniat necesitatea cercetărilor independente, o mai profundă implicare a mediului academic în cercetarea în cancer. De asemenea, a subliniat “pasul activ” care s-a făcut odată cu apariția medicamentelor biosimilare, o oportunitate de tratament pentru mai mulți oameni, o îmbunătățire a accesibilității la tratament, așa cum a însemnat și apariția medicamentelor generice. El a punctat că deja au apărut o serie de medicamente biosimilare, și vom avea din ce în ce mai multe în următorii ani.
Rosa Giuliani, membra a comitetului EU Policy, a punctat de asemenea importanța medicamentelor biosimilare: “Sunt bune și eficiente dacă au fost aprobate de EMA. Vor crește accesul la terapiile biologice, la care acum nu aveau acces din cauza prețului”. Ea a punctat faptul că medicamentele biosmilare se estimează că vor avea prețul cu 30% mai mic decât al terapiilor biologice actuale.
Alexandru Eniu, ESMO Executive Board, Global Policy Committee Chair, a subliniat motivele pentru care unele state se confruntă cu discontinuități în aprovizionarea cu medicamente, așa cum relevă o cercetare a ESMO, în special în ceea ce privește medicamentele ieftine.
“Principalele motive pentru discontinuitățile în aprovizionarea cu medicamente au fost: probleme cu fabricația, distribuitori neserioși, lipsa unor stimulente legate de prețul medicamentelor, faptul că nu mai sunt profitabile, ele devin atât de ieftine încât nu mai sunt eficiente din punct de vedere economic pentru producători. De multe ori este vorba de o combinație a acestor factori”, a punctat Alexandru Eniu. El a subliniat că aceste probleme s-au manifestat mai ales în state din estul Europei, și mai puțin în vest.
ESMO a făcut șase recomandări destinate a preveni discontinuitățile în aprovizionarea cu medicamente:
– Legislație pentru notificarea precoce a discontinuităților
– Planuri strategice pentru evitarea discontinuităților
– Crearea unui catalog al medicamentelor pentru care pot apărea discontinuități
– Liste de medicamente esențiale și gestionarea riscurilor privind discontinuitățile
– Stimulente pentru producția medicamentelor ieftine
– Modele de aprofizionare care să evite discontinuitățile de aprovizionare cu medicamente.

About Author

Medica Academica

Comments are closed.