Dalli: 30% dintre pacienții europeni cu tuberculoză multidrog-rezistentă sunt în România

0

Comisarul European pentru Sănătate și Protecția Consumatorilor, John Dalli, prezent azi la Palatul Victoria cu prilejul lansării unui program de acțiune pentru tuberculoza multidrog-rezistentă, a subliniat progresele făcute de România în reducerea incidenței tuberculozei, dar și necesitatea unui plan care să rezolve această problemă de sănătate publică.

“Vreau să subliniez că România a făcut mari progrese și a obținut una din cele mai rapide rate de declin a incidenței tuberculozei din UE în ultimii cinci ani. Alături de Bulgaria, Letonia, Estonia și Lituania,  România este unul din statele europene cu cea mai mare incidență a tuberculozei și cu cea mai înaltă prevalență a tuberculozei multi-drog rezistente. 30% dintre pacienții europeni cu tuberculoză multidrog-rezistentă se află în România”, a punctat John Dalli.

Implementarea Planului Național de Prevenire și Management al Tuberculozei Multidrog-Rezistente în România – elaborat de Ministerul Sănătății – este evaluată la 23 de milioane de euro, bani care vor fi plătiți din bugetul Ministerului Sănătății.

“Am încercat să ne aliniem obiectivelor pe care OMS le are, credem că am elaborat un plan bun, sper să îl punem în aplicare tot atât de bine pe cât l-am elaborat”, a spus dr. Vasile Cepoi, fost ministru al sănătății, care a punctat că deși din 2008 incidența tuberculozei scade cu 2% pe an, această scădere e “prea modestă”. El a prezentat elementele principale ale acestui plan, care urmează să fie implementat în patru ani, care constau, în principal, în dotarea unei rețele de laboratoare care să poată face testele necesare pentru tuberculoza multidrog-rezistentă, implicarea medicilor de familie în depistarea cazurilor și monitorizarea acestora și în dotarea centrelor în care pot fi tratați pacienții cu tuberculoză multidrog rezistentă. Un capitol aparte privește testarea pacienților cu HIV pentru tuberculoză, care este prevăzută să ajungă la 80%, față de 42% acum.

Europarlamentarul Cristian Bușoi a subliniat că percepția publică este că tuberculoza este o boală a trecutului, precum și faptul că este nevoie de utilizarea celor mai eficiente medicamente. El a emis și ideea revenirii la procedura achiziției centralizate de medicamente, care să dea o mai mare putere de negociere autorităților.

Prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor, a subliniat problema inegalităților în sănătate în Uniunea Europeană, precum și faptul că România a “exportat” în Europa 13.000 de medici din 2007 până acum, echivalentul în euro al acestui exod, constând numai din cheltuielile cu procesul de învățământ, fiind de 3,5 miliarde de euro.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.