De la 1 septembrie, CNAS introduce coplata şi pentru bolnavii cronici

0

Medicamentele de pe lista C  vor fi supuse coplăţii

Elena Sima, avocat,
Societatea Civilă de Avocaţi “Serban, Mareş şi asociaţii”
esima@serbanmares.ro


Conform unui nou ordin emis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), de la 1 septembrie bolnavii cronici vor trebui să plătească pentru medicamentele prescrise drept tratament, în cazul în care doresc menţinerea aceleiaşi terapii.

Potrivit noilor reglementări de compensare a medicamentelor aflate pe lista C, secţiunile C1 şi C2, acestora li se va aplica o coplata, deşi anterior medicamentele de pe aceste liste erau gratuite pentru bolnavii cronici. Măsura va afecta pacienții care suferă de boli ca leucemia, hepatita, ciroza, poliartrita reumatoidă, diferite boli psihice etc.

În baza acestor noi reglementări, compensările de pe lista C se vor face ca pentru lista A şi B. Alternativa pentru care pacienţii ar putea opta o constituie schimbarea tratamentului pe care fiecare dintre aceştia îl urmează în momentul de faţă cu medicamente similare, dar mai ieftine. În caz contrar,  aceştia trebuie să suporte diferenţe considerabile de costuri.

Lucrul este destul de grav, consideră reprezentanţii Asociaţiilor Pacienţilor, deoarece această coplată va lovi tocmai în bolnavii cronici cu tratamente scumpe. ,,Este greu de crezut că un pacient care suferă de boli mintale ar putea să îşi plătească medicaţia actuală, pentru că pe sublistele menţionate figurează şi anumite tipuri de medicamente destinate acestora”, a declarat preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Cezar Irimia.

,,E destul de ambiguu respectivul ordin. Nu ne lămureşte în niciun fel, nu ştim cum se va aplica acest sistem. Noi sperăm totuşi ca mai marii din Sănătate să se trezească şi să îşi dea seama ce fac. Coplata înseamnă că mulţi pacienţi ar putea fi condamnaţi la ciroză. Medicul va fi obligat să îi dea pacientului medicamente cu o plată mai mică, deşi acestea nu sunt bune pentru el. Şi mulţi hepatici nu sunt vinovati pentru boala lor. 90% dintre hepatici s-au îmbolnăvit din cauza sistemului”, precizează Marinela Debu, preşedinta Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice.

Sorin Popescu, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a declarat ca astfel se va reveni la medicamente de acum 30-40 de ani. ,,Diferenţa este că această coplată din partea pacienţilor nu va fi de doar 100-200 lei, aşa cum se întâmplă acum, ci de 3 500- -4 000 lei, în condiţiile în care vor dori să îşi păstreze acelaşi tratament”, a declarat acesta, citat de Agerpres.

Potrivit sistemului de compensare a medicamentelor, intrat în vigoare la 1 iulie şi care se va aplica si medicamentelor de pe lista C de la 1 septembrie, există un singur preţ de decontare, cel mai mic, pentru toate medicamentele dintr-o anumită clasă terapeutică, şi nu pentru fiecare medicament în parte, cum era sistemul anterior. Astfel, de la acest preţ se stabilește cât trebuie să scoată din buzunar fiecare pacient, în funcţie de medicamentele recomandate de medic.

Această modificare legislativă a intervenit la numai câteva luni după introducerea coplăţii pentru medicamentele de pe listele A şi B. La acel moment, Nicolae Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, declara că pentru medicamentele de pe lista C – cele care sunt cuprinse în programele naţionale de sănătate, boli rare, tratamente post transplant, pacienţii nu vor plăti niciun leu, coplata fiind zero.

Totodată, se intenţionează şi întocmirea unor noi liste de medicamente compensate. În acest scop,  producătorii de medicamente vor trebui să prezinte dosarele cu eficienţa, tolerabilitatea, eficacitatea şi raportul cost-eficienţă al medicamentelor. Măsura i-a nemulţumit pe producătorii de medicamente, care o consideră nelegală.

Compensarea medicamentelor de pe lista C, sublistele C1 şi C2 destinate bolnavilor cronici, este prevăzută de un nou Ordin de modificare şi completare a Ordinului nr.615/2010 pentru aprobarea metodei de calcul a preţului de referinţă pentru medicamentele cu şi fără contribuţie personală prescrise în ambulatoriu, ordin postat pe site-ul CNAS. <<<

About Author

Medica Academica

Comments are closed.