De Ziua Prevenţiei Cardiovasculare, Fundaţia Română a Inimii cere actualizarea legislaţiei și finanţare

0

România se află printre ţările cu cea mai ridicată incidenţă a cazurilor de boli cardiovasculare, au reamintit asociațiile profesionale ale medicilor cardiologi și pneumologi de Ziua Națională a Prevenției Cardiovasculare, 14 februarie. Pentru corectarea acestor indicatori, medicii cer o nouă legislație anti fumat, mult mai strictă și în acord cu legislația europeană, și finanțarea programelor de prevenție. “Suntem aici pentru a reaminti autorităţilor că vorbim de o prioritate majoră. Suntem aici pentru a solicita o legislaţie actualizată şi o finanţare adecvată, care să asigure identificarea precoce şi tratamentul eficient al celor la risc; doar astfel vom asigura menţinerea unei tendinţe pozitive în controlul bolilor cardiovasculare şi vom putea reduce decalajul actual faţă de alte ţări europene”, a declarant Conf. Dr. Ioan Mircea Coman, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.

Pentru actualizarea legislației antifumat a pledat și prof. Florin Mihalțan, Societatea Română de Pneumologie, semnalând că în ultimii ani s-a produs o relaxare, iar restaurantele nu înțeleg să respecte zonele pentru nefumători. Concret, articolul care lipsește din legislația noastră se referă la faptul că restaurantele mici trebuie să opteze pentru a fi de nefumători sau de fumători. Datorită acestei lacune, majoritatea tolerează fumatul, considerând că și-ar pierde clienții dacă ar alege să fie pentru nefumători.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces atât în România, cât şi la nivel mondial, cu 17,3 milioane de oameni victime anual. Potrivit unui raport al American Heart Association, numărul deceselor este de aşteptat să crească la 23,6 milioane până în 2030.

În categoria bolilor cardiovasculare intră mai multe afecţiuni, între care cardiopatia ischemică, hipertensiunea arterială, tulburările de ritm, miocardita, pericardita, endocardita, toate acestea putând duce spre tabloul sever de insuficienţă cardiacă.

De altfel, încă mulţi români sub 45 de ani mor din cauza unor afecţiuni ale inimii, iar diabetul zaharat, care are un factor major de risc cardiovascular, afectează aproape 12% din populaţia adultă a României.

Fumatul, alimentaţia excesivă, bogată în grăsimi şi dulciuri, stresul şi sedentarismul ar trebui evitate pentru reducerea bolilor cardiovasculare. O serie de factori de risc ai bolilor cardiovasculare pot fi controlați prin adoptarea unui stil de viață sănătos, și anume: colesterolul, fumatul, hipertensiunea arterial, obezitatea, diabetul, lipsa activităţii fizice.

Fundaţia Română a Inimii şi Societatea Română de Cardiologie celebrează, sâmbătă, 14 februarie 2015, Ziua Naţională a Prevenţiei Cardiovasculare, eveniment ce are drept scop promovarea sănătății prin încurajarea unui stil de viață cu accent pe activitatea fizică în scop recreactiv.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.