DESPRE SIMFONIA CURAJULUI CU PRIMA ROMÂNCĂ MEMBRĂ A ASOCIAȚIEI GERMANE DE MUZICOTERAPIE

0

ANGELICA POSTU
FONDATOARE A ASOCIAȚIEI ROMÂNE DE MUZICOTERAPIE

Interviu de Luminita CIOCILTEU

I: Cum a apărut ideea oganizării unui astfel de eveniment unicat?
R: Ideea de a organiza o primă conferință dedicată muzicoterapiei a apărut odată cu înființarea Asociației Române de Muzicoterapie și a susținerii din partea Fundației Adreas Tobias Kind din Germania, fundație ce se axează exclusiv pe domeniul Muzicoterapiei, și care încurajează răspândirea și dezvoltarea proiectelor muzicoterapeutice în țări în care acestea se află încă la început. Unicitatea acestui eveniment constă în primul rând în faptul că Universitatea Națională de Muzică din București va găzdui pentru prima dată profesori doctori de renume internațional, muzicoterapeuți profesioniști, ce vor oferi o incursiune în aspecte de bază ale efectelor terapeutice dovedite și implementate ale muzicoterapiei.

I: Cine sunt “compozitorii” si cine este “dirijorul” evenimentului?
R: Invitații conferinței sosesc în calitate de reprezentanți ai celor mai importante școli de Muzicoterapie din Germania și Belgia, a căror istorie academică și profesională datează de peste 40 de ani.
Prof. Dr. Karin Schumacher este cea care a înființat studiile masterale în Muzicoterapie ale Universității de Arte din Berlin și totodată cea care a cercetat și publicat intervențiile muzicoterapeutice pentru copii cu autism în urma unor studii și cercetări de peste 20 de ani.
Dr. sc. mus. Monika Nöcker-Ribaupierre, muzicoterapută și conferențiar la centrul liber de muzică din München, autoare a primelor studii despre muzicoterapie în domeniul neonatologiei dar și despre importanța vocii mamei la copii născuți prematur, a fost timp de peste 20 de ani membră în conducerea consiliulului director al Confederației Europene de Muzicoterapie și ne va vorbi despre locul Muzicoterapiei în Europa la ora actuală.
Prof. Dr. Jos de Backer, cel mai renumit muzicoterapeut belgian, autorul volumului “Music in Music Therapy”, și conducătorul studiilor universitare dar și doctorale în muzicoterapie din Leuven, Belgia, va dezbate unul din cele mai importante aspecte al muzicoterapiei- improvizația muzicală.

Coordonatoarea evenimentului sunt eu, și voi vorbi despre drumul parcurs pentru a deveni muzicoterapeută, despre experiențele pe care le-am dobândit în ultimii ani în diverse clinici din Spania, Belgia și Germania și despre cum este să lucrezi la cea mai mare clinică de Psihiatrie din Berlin, cu pacienți care suferă de boli psihice, prin intermediul muzicii.
Sper ca cele doua perspective pe care le dețin acum, cea de primă româncă membră a Asociației Germane de Muzicoterapie, și cea de fondatoare a Asociației Române de Muzicoterapie, să faciliteze puntea de schimb educațional și intercultural pe care doresc să o transmit și participanților.

I: Ce impact va avea asupra auditoriului ?
R: Oamenii sunt foarte interesați de acest subiect, pentru că în cultura română muzica joacă un rol deosebit de important. Ne dorim ca impactul să fie unul deschizător de drumuri, de clarificare a noțiunilor, intervențiilor și mai ales metodelor muzicoterapeutice, așa cum se regăsesc ele la nivel european și internațional. Este foarte important să facem cunoscute eforturile depuse în ultimii 40 de ani de asociațiile de muzicoterapie din Europa, care se unesc de la an la an tot mai strâns, obținând o recunoaștere internațională și alineată a unui cod etic unanim de reprezentare și promovare a meseriei de muzicoterapeut. În majoritatea statelor Uniunii Europene, Muzicoterapia este o disciplină recunoscută, practicată de profesioniști în urma studiilor acreditate de specialitate, în urma a sute de ore de practică și dezvoltare personală precum și zeci de examene. Cunosc din propria-mi experiență acest parcurs, de a deveni muzicoterapeut profesionist în cadrul european, care nu a fost ușor, dar care m-a pregătit pe toate laturile, să mă pot apropia terapeutic, prin intermediul muzicii, de pacienți.

I: Veți iniția în România o „suită” de astfel de evenimente ?
R: Da, cu siguranță. Vom organiza trimestrial seminarii și workshop-uri conduse de muzicoterapeuți experți în domenii diverse, ce vor aprofunda aspecte legate de metodele de lucru muzicoterapeutic, instrumentele muzicale folosite, calitățile și aptitudinile unui muzicoterapeut și vor aduce publicul doritor pas cu pas mai aproape de această formă de terapie.

I: Sunt doctori care în timpul liber au ales să cânte în Orchestra Medicilor, cum doriți să îi implicați ?
R: Deja din perioada anilor mei de studiu dedicați pianului, am ascultat des concertele susținute de Orchestra Medicilor la Ateneul Român, iar prezența activității dumnealor este foarte vie pentru mine. Cu siguranță, ne vom apropia și vom uni forțele și ideile pentru, sper eu, un eveniment muzico-terapeutic.

About Author

Medica Academica

Comments are closed.