Conferința de închidere a proiectului “Dezvoltarea competențelor în transplant”, finanțat în cadrul unui proiect POSDRU de 88,9 milioane de lei, a reunit peste 200 de participanți la Institutul Clinic Fundeni în 31 martie 2016.
În deschiderea evenimentului, cercetător principal Dr. Simona Dima a vorbit despre anvergura proiectului și rezultatele obținute, care a însemnat o echipă de coordonare, organizarea cursurilor, firmă de achiziții, experți de comunicare, etc.
“Am reușit să facem un proiect destinat dezvoltării transplantului și pentru a face la Fundeni un pilot pentru tot ceea ce înseamnă transplant – recoltare organe, analize, lista de așteptare, transplantul propriu-zis, urmărirea pacienților după transplant. Proiectul a fost implementat de Academia de Științe Medicale, care are expertiza de a acoperi întregul panel de cursuri. Profesorul Irinel Popescu, managerul proiectului, este persoana din țară cea mai conectată cu transplantul, începând cu legislația și cu realizarea primului transplant hepatic”, a punctat dr. Simona Dima.
Cele 12 cursuri prevăzute în proiect s-au desfășurat în paralel, în Institutul Clinic Fundeni, CC Iliescu, în Centrul Regional Iași, la Spitalul Elias, la Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara. Între specialiștii care au fost implicați în coordonarea unor cursuri se numără prof. Margit Șerban, prof. Cristian Lupașcu, prof. Ioana Lupescu, conf. Alina Tănase, prof. Șerban Bubenek, prof. Ioana Grințescu, conf. Dana Tomescu, dr. Ovidiu Chioncel.
“Am pornit de la 1800 de cursanți pe care i-am considerat eligibili, și dacă ne gândeam că sunt mulți, ne-am trezit cu 3000 de dosare depuse, astfel că am început să aplicăm criteriile de selecție și cea mai grea misiune au avut-o cei de la Tehnologii avansate în transplant, unde au fost foarte mulți înscriși. În final, 2395 de cursanți și-au primit diplomele și creditele”, a punctat dr. Dima.
Cursurile pentru medici – 12 – au vizat transplantul hepatic, insuficiența hepatică, transplantul tisular, tehnologii chirurgicale avansate în transplant, coordonator de transplant, medicină translațională și transplantul de organe, curs de diabet zaharat în transplant, de transplant de celule stem hematopoietice, curs de radiologie în transplantul de țesuturi, organe și celule, curs de transplant renal, de cord, pentru identificarea, declararea și managementul donatorului aflat în moarte cerebrală. Dotarea a implicat achiziționarea unui RMN, care va fi folosit pentru pacienții transplantați dar și pentru alți pacienți, dar și a unui sistem liver assist.
“Există acum oameni formați în țară unde se face prelevarea și unde echipa noastră nu trebuie să mai meargă”, a conchis dr. Dima.