Diabetul în România: acces la cele mai moderne modalități de tratament, însă prea puțini medici diabetologi și prea multă birocrație

0

Diabetul se află printre afecțiunile cel mai bine gestionate în România, pacienții primind medicația gratuit, spre deosebire de alte țări europene și o sută de teste de glicemie la trei luni pentru pacienții insulino-dependenți, a spus prof. dr. Gabriela Radulian, din cadrul Institutului de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „N. Paulescu”, prezentă la discuțiile „Împreuna pentru viață”, inițiate de compania MSD.

„Multe cazuri de diabet la nivelul țării sunt neînregistrate, fie pentru că merg la clinici particulare, fie pentru că medicul de familie intervine cu medicație, deși ar avea obligația de a trimite pacientul la specialist. Așadar, nu putem spune că avem date realiste pentru că nu există un registru național de diabet. În prezent, se încearcă menținerea unei evidențe în cadrul Comisiei pentru Diabet din cadrul Ministerului Sănătății, printr-un sistem în care fiecare medic diabetolog ar trebui să introducă datele referitoare la pacienții săi, însă, în condițiile în care unii medici sunt supraaglomerați, realizând chiar și 60 de consultații pe zi, este destul de dificil”, a explicat prof. dr. Radulian.

În România trăiesc peste un milion de pacienți cu diabet de tip 2, numărul real al bolnavilor fiind aproximativ dublu față de cifrele oficiale, potrivit prof. dr. Radulian și 2800 de pacienți diagnosticați cu diabet de tip 1, care apare la copii. Prevalența diabetului în țară este de 8,5%, iar România se află la mijlocul clasamentului statelor europene în ceea ce privește această afecțiune, mai răspândită în țările Europei Centrale.

Anul acesta, numărul de locuri disponibile la rezidențiat pentru specialitatea de „diabet, nutriţie şi boli metabolice” este de 90. „Această specialitate are un impact deosebit în orice societate, în condițiile numărului mare de pacienți cu diabet zaharat”, a comentat prof. dr. Radulian în ceea ce privește solicitarea de medici diabetologi în străinătate.

Majoritatea cazurilor de diabet sunt reprezentate de diabetul zaharat de tip doi care apare la persoane de peste 50 de ani, dintre care peste 80% sunt obeze. În ultimii ani, deși rata complicațiilor diabetului a început să scadă, a crescut cu 25% numărul de cazuri noi de diabet spitalizate. Anual, șapte milioane de oameni se îmbolnăvesc de diabet, dintre care 70.000 sunt copii.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.