Dispozitive minuscule care creează oxigen cresc eficiența chimioterapiei

0

Cercetătorii au descoperit recent o metodă pentru a crește eficiența tratamentelor de chimioterapie și radioterapie în cazul cancerului, potrivit jurnalului de specialitate Transactions on Biomedical Engineering.

Ei au creat și testat dispozitive minuscule cu scopul de a fi implantate în tumori pentru a genera oxigen, crescând astfel puterea chimioterapiei și radioterapiei. Această tehnologie este utilizată pentru tratamentul tumorilor solide, hipoxice la centru, cum sunt de cele mai multe ori cancerele pancreatice sau cervicale. “Radioterapia are nevoie de oxigen pentru a fi eficientă, așadar tumorile hipoxice sunt greu de eliminat. Introducem dispozitivele în tumori și apoi le expunem la ultrasunete, energia ultrasunetelor fiind cea care pune în acțiune dispozitivul”, explică Babak Ziaie, profesor de ingineria computerelor și inginerie biomedicală în cadrul Universității Purdue, Statele Unite.

Dispozitivele electronice primesc semnale de ultrasunete și folosesc energia pentru a genera electroliza, separând astfel oxigenul și hidrogenul din apă.

Cercetătorii au testat tehnologia pe tumori pancreatice implantate șoarecilor și au demonstat că tumorile erau reduse mult mai repede dacă se folosea un astfel de dispozitiv. Micile generatoare de oxigen măsoară mai puțin de un centimetru și se inserează în tumori cu un ac hipodermic.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.