Dr. Simon Barton, Londra: Medicii nu vor fi dați în judecată pentru că au recomandat un test HIV, ci pentru că nu au făcut-o!

0

Dr. Simon Barton, Chelsea and Westminster Hospital, Londra, specialist în HIV, spune că testarea şi încurajarea pacienţilor pentru a se testa la suspiciunea de HIV sunt vitale pentru a preveni răspândirea unei boli infecţioase, precum HIV. Chiar dacă nu este vindecabilă, se poate trata, cu atât mai eficient cu cât diagnosticarea este realizată precoce.

 

 

 

Ce puteţi să ne spuneţi despre acest congres?

În primul rând sunt fericit că mă aflu aici şi, ca medic britanic, este foarte interesant să văd că împărtăşim aceleaşi probleme ca şi medicii români. Astfel, medicii români discută probleme legate de diagnosticarea tardivă, în stadiile avansate ale HIV şi despre necesitatea unui management avansat al bolii, au multe probleme legate de comportament precum drogurile injectabile, respingerea tratamentului, bolile mintale… Este o problematică complexă pentru managementul pe termen foarte lung al acestei afecţiuni. Desigur, au acces la resursele sistemului medical în care profesează, și cum orice sistem medical are limitări, inclusiv al nostru, nu poţi să nu argumentezi de ce este nevoie de mai multe resurse.

Ce are HIV special, spre deosebire de diabet, de exemplu?! Este transmisibil! Și dacă nu faci un management corect, cu o diagnosticare precoce, şi nu vei trata persoanele infectate, vei avea o problemă din ce în ce mai mare! Ceea ce înseamnă costuri mai mari! În sănătate, deciziile trebuie luate atât la nivel de sistem de sănătate publică, cât şi la nivel individual. Știm din managementul tuberculozei, al hepatitei şi al infecției HIV că bolile infecțioase trebuie să fie și să rămână în atenția guvernelor. Autoritățile trebuie să înțeleagă că investind în managementul unei boli infecțioase previn o problemă și mai mare în viitor. Acest lucru este de o importanță majoră!

Consideraţi că patologia HIV are locul pe care îl merită în cadrul sistemului de sănătate?

Cred că infecția HIV a devenit o poveste de succes. În Europa ne uităm la teste precoce, făcute nu de specialiști, ci de dermatologi, oncologi, medici de medicină generală, de pacienţii înşişi. Avem multe proiecte în derulare în Marea Britanie în care pacienții se testează singuri, nu văd niciun doctor, nici măcar o asistentă. Se testează singuri. De ce?! Pentru că un test îți poate salva viața. Este mai ieftin să îl lași pe pacient să se testeze el însuși, decât să meargă la medic și să consume din timpul acestuia. Pentru a economisi bani, în UK urmărim acum recoltarea acasă, self‑screening-ul, în care pacienții își iau singuri probele și le trimit prin poștă. Dacă ne uităm la testarea pentru STDs (Sexually Transmitted Diseases – bolile cu transmitere sexuală), precum gonoreea şi clamydia, este mai ieftin ca medicii să iasă din afara procesului de diagnosticare, acolo unde se poate. Pentru că avem destule de făcut atunci când cineva este diagnosticat pozitiv. Neștiind că ai boala ai de fapt o mare problemă, pentru că nu poţi să beneficiezi de tratament. Există teste pentru ciroză, pentru zoster… Este vitală diagnosticarea precoce! Astfel, prevenim transmiterea şi tratăm la timp pacientul.

Parte a prelegerii mele la acest congres s-a referit la managementul pacientului pe termen lung atât din punct de vedere al medicului infecționist ce tratează HIV, dar și a medicului de familie ce urmărește pacientul pentru alte patologii. Ar fi trebuit să fie mai mulţi medici de familie la acest congres. Există un site gratuit, foarte bun, despre interacţiile medicamentoase ale tratamentului HIV cu alte tratamente, anti hipertensive, anti algice, etc. Problema interacțiunilor medicamentoase nu este numai o problemă a specialiștilor infecționiști, ci şi a medicilor de familie (N. red. – www.druginteractions.org).

Un alt grup căruia i se adresează acest site este cel al pacienților – le dă pacienţilor foarte multe informaţii, astfel încât să cunoască interacţiunile medicamentoase, pentru că unii nu vor să se ştie că au HIV şi trebuie să cunoască suficient ca să-și facă un management propriu al bolii. Acest lucru salvează timp şi nu poate fi decât eficient.

Unde ne aflăm în momentul de faţă, putem spera la vindecare în HIV?

Sunt multe boli care sunt azi tratabile, dar nu şi vindecabile. Asta putem face acum, și secretul este testarea. Odată ce știi că pacientul este pozitiv îl poți trata, monitoriza. Îl poţi ține în viață… Cu pacientul trebuie să ai un parteneriat!

Doctorii nu vor fi dați în judecată pentru că au recomandat un test HIV, ci pentru că nu au făcut-o! În trecut trebuia să obţii consimţământul pacientului, acum e mult mai simplu. Şi dacă vine la medicul de familie, la dermatolog, la neurolog, la infecţionist şi acesta crede că poate avea infecție HIV, îl poate trimite să facă testul.

Avem multe de făcut în România pentru asta…

Da, dar nu numai în România… De doi ani am început în UK o campanie de testare. Noi facem acum recomandări, obligatorii, care spun că dacă nu vei face asta, oamenii vor muri. Și, mai mult, vor transmite boala şi ne va costa mai mult! Măsurile de sănătate publică sunt vitale. Cred că infecția HIV poate beneficia de avantajul propriului său succes, pentru că oamenii nu mai mor de HIV!

Dr. Simon Barton

Medic primar, Director medical HIV, specializat în medicină genitourinară și servicii dermatologice, Chelsea & Westminster Hospital, Londra. Este director medical al Departamentului de HIV, dermatologie și servicii de sănătate sexuală la Chelsea & Westminster Hospital, Londra. Este clinical adviser pe sănătate sexuală pentru London Sexual Health Programe, a fost președinte al BASHH în perioada 2006 – 2008. Este implicat activ în aspecte educaționale și de training în sănătatea sexualității, fiind reprezentantul UK la UEMS. A fost recent numit șef al Grupului de referință clinică pentru HIV, ca parte a National Specialised Comisioning Transition Rewiew.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.