Dr. Victor Clătici, Elias: Acum cinci ani vedeam o femeie adultă cu acnee o dată pe lună, acum văd două pe zi

0

Toate intervenţiile efectuate de dr. Victor Clătici, medic primar dermatolog la Clinica de Dermatologie şi Alergologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă ELIAS, sunt non invazive, iar primele intervenţii de acest tip le-a efectuat în 2007. Fiind unul dintre pionierii la nivel naţional, dr. Victor Clătici este supraspecializat pe aparatura tip Cutera şi tratează anual aproximativ 300 de pacienţi.

În ultimii ani s-a dezvoltat foarte mult un capitol aparte de intervenții laser/ IPL/ infrared, respectiv intervențiile non ablative. Intervențiile non ablative (de exemplu Laser genesis sau Titan) nu implică niciun fel de recuperare – imediat după intervenție pacientul își poate relua activitatea profesională (se mai numesc şi ,,lunch time lifting”) – nu implică anestezie, sângerare sau pansamente. Tratamentul tip Laser genesis acţionează 1-3 mm în profunzine pe hemoglobină, melanină şi apă (probleme de textură), iar tratamentul tip Titan 2-5 mm acționează numai pe ţesutul adipos (lifting non chirurgical). Sunt necesare mai multe ședințe, iar modificările pozitive sunt graduale și continuă luni de zile după terminarea tratamentului.

 

Ce implică un consult al pielii?

Consultația pentru evaluarea stării de sănătate a pielii este diferită de o consultație medicală obișnuită. Ea cuprinde, pe lângă examenul clinic atent și detaliat, și evaluarea modului de expunere la soare, a dietei, a produselor de curățare și de hidratare a tegumentelor.

Tratamentul este strict individualizat și cuprinde anumite produse dermato-cosmetice, produse de protecție solară, suplimente nutriționale, precum și o serie de intervenții laser. Efectele nu apar peste noapte, dar pozele realizate anterior începerii tratamentului și repetate ulterior vor arăta modificări importante ale aspectului extern al pielii, respectiv atenuarea ridurilor (efect antirid), micșorarea dimensiunilor porilor, creșterea elasticității și rezistenței pielii, reducerea înroșirii pielii, diminuarea petelor inestetice de culoare maro, ameliorarea laxității cutanate. Şedinţele durează în medie 30 de minute, iar procedura este non invazivă. Marele avantaj este că doamna sau domnul – pacienţii bărbaţi pe care ii văd sunt în proporţie de 10-15% – îşi pot relua activitatea imediat după intervenţie.

 

Ce este VISIA?

Este o tehnologie de evaluare a feţei şi mă ajută să obţin fotografii într-un mediu controlat prin realizarea de fotografii din poziție oblic-stânga, oblic-dreapta și frontal. Ca specialist mă ajută să determin regiunea de interes și să analizez într-un mod complex imaginile, să cuantific parametrii cutanați, stabilind un punct de plecare. De asemenea, permite compararea  rezultatelor pacientului cu baza de date (pacienți de aceeași vârstă și același fototip cutanat), consultație, educație și recomandarea de tratament individualizat, precum şi tipărirea raportului personalizat cu recomandările individuale de tratament și imagini.

Este recomandată deoarece se poate face o analiză extensivă a feței prin opt parametri, în condiții repetabile şi este un sistem care permite monitorizarea tratamentelor prin comparație.

 

Care sunt afecţiunile de piele care pot fi evaluate cu această tehnologie?

Parametrul UV spot se evaluează la toţi pacienţii cu afecţiuni dermatologice sau la orice pacient care doreşte să urmeze un tratament laser. Afecţiunile evaluate sunt acneea vulgară, cicatricile post acnee sau post varicelă, melasma, seborea, acneea rozacee, cuperoza, leziunile vasculare,  îmbătrânirea pielii, hiperpigmentarea feței, hipopigmentarea feţei, tenul sensibil şi orice alte afecţiuni ale pielii.

 

Care sunt parametrii analizaţi?

Parametrii analizaţi sunt petele, porii, ridurile, pete UV, zonele roşii, zonele maronii şi porfirinele. Petele (spot) sunt leziuni roșii /maronii , care includ pistruii (efelide), cicatricea post acnee, leziunile hiperpigmentare și leziunile vasculare. Acestea sunt distinctive prin culoarea lor și contrastul față de pielea înconjurătoare, variază ca mărime și, în general, au o formă circulară. Porii apar mai întunecați comparativ cu pielea înconjurătoare și se identifică pe baza culorii închise și a formei circulare. Sistemul VISIA diferențiază porii de pete pe baza mărimii; prin definiție porii sunt mai mici comparativ cu petele. În ceea ce priveşte ridurile, prin VISIA sunt identificate pe baza aspectului liniar și adânc. Textura este un indicator de tonus, de uniformitate și de strălucire al pielii. Textura evaluează culoarea și finețea pielii prin identificarea gradațiilor de culoare față de pielea înconjurătoare. ,,Vârfurile” sunt reprezentate în galben, iar ,,văile” sunt evidențiate în albastru şi semnifică variațiile la nivelul texturii de suprafață. Petele induse de expunerea la UV apar în momentul în care melanina se agregă sub suprafața cutanată ca urmare a efectelor negative asociate cu expunerea la soare. Aceste UV spot sunt invizibile la examenul normal. Absorbția selectivă a UV de către melanină contribuie la detectarea acestor pete cu ajutorul VISIA. Aş vrea să adaug faptul că prin evaluarea acestor modificări determinate de UV se poate estima și expunerea la soare de-a lungul vieții și riscul de a dezvolta un cancer de piele. Porfirinele sunt substanțe produse de către bacteriile implicate în apariția de acnee vulgară și care rămân la nivelul porilor. Porfirinele sunt indicator fidel al încărcăturii cu Propionibacterium acnes, bacterie implicată în apariția procesului de acnee vulgară. Sub expunerea la UV porfirinele prezintă o fluorescență caracteristică și apar sub forma de  pete albe circulare caracteristice. Dacă ne referim la pete maronii (brown spots) acestea sunt concentrări de melanină la nivel cutanat sau subcutanat şi reprezintă rezultatul unor variate forme de hiperpigmentare rezultate de la expunerea la soare sau melasma.

 

Cum cuantificaţi aceşti parametri?

Cuantificarea parametrilor se face prin comparaţie cu persoane de aceeași vârstă, sex, fototip, prin cuantificarea numărului de leziuni şi prin impactul parametrului evaluat (mărimea totală şi intensitatea parametrului).

 

Ce influenţează aceşti parametri?

Expunerea la soare este un factor specific. La aceasta se adaugă modul în care fiecare îşi îngrijeşte pielea, ce produse dermatologice foloseşte, regimul alimentar, fumatul, botox, fillere, de ce tratamente locale sau generale a beneficiat şi, de asemenea, ce tratamente laser, IPL sau radiofrecvenţă a făcut.

 

Când aţi început să utilizaţi aceste metode moderne de tratament?

În urmă cu cinci ani am început să lucrez cu astfel de aparatură şi de atunci a urmat o concentrare firească de forţe, mânat, dacă îmi permiteţi, de reacţiile extrem de favorabile ale pacienţilor mei. Le schimb percepţia asupra lucrurilor şi le schimb, practic, modul de viaţă. Mă ocup foarte mult de acnee şi am scris foarte mult despre acest lucru și despre calitatea vieţii raportată la apariţia acneei. Este din ce în ce mai frecventă, în special după vârsta de 25 de ani. Am avut recent un pacient de 52 de ani cu acnee pe spate. Întâlnesc din ce în ce mai mult acneea la femeia adultă. Acum cinci ani vedeam o femeie adultă cu acnee o dată pe lună. Acum văd două-trei pe zi. Cauzele identificate sunt stresul neuropsihic, modificările de la nivel hormonal şi alimentaţia. De aceea, recomand o monitorizare timpurie pentru a putea preveni instalarea unor astfel de patologii.

About Author

Johana Grigore

Comments are closed.