Dr. Victor Titirez, Regina Maria: Cancerul la sân, tratat în România după ultimele protocoale de practică

0

Dr. Victor Titirez s-a format ca medic specialist de chirurgie generală în România, terminând rezidențiatul în 2009, iar din 2010 s-a specializat în chirurgia oncoplastică a sânului în Marea Britanie. A devenit medic primar și a lucrat 8 ani în Marea Britanie, dar de curând a decis să se întoarcă pentru a profesa în România în cadrul rețelei de sănătate REGINA MARIA.

A efectuat peste 3.000 de intervenții chirurgicale pentru tratamentul cancerului de sân și va folosi întreaga experiență acumulată în Marea Britanie pentru a trata pacientele din România.

Dr. Victor Titirez consideră că este foarte important ca pacientele să beneficieze rapid de diagnostic corect și tratament neîntârziat și spune că întotdeauna trebuie discutate cu pacientele toate opțiunile terapeutice.

Care a fost parcursul dvs. profesional în Marea Britanie? Este diferit de specializarea din România?

Acolo am urmat un nou rezidențiat în chirurgie oncoplastică a sânului, o specializare care nu există încă în România.

În Marea Britanie practica în ceea ce privește chirurgia sânului s-a schimbat substanțial în ultimii 20 de ani. În mod tradițional, procedurile chirurgicale ale sânului precum mastectomia erau realizate de medici de chirurgie generală, iar reconstrucția de sân, de cele mai multe ori, era o procedură realizată ulterior, la distanță de procedura inițială de îndepărtare a tumorii.

Acum, în Marea Britanie, pacientele, dacă doresc, beneficiază de reconstrucția sânului în același timp operator cu intervenția de rezecție a tumorii.

Cunoștințele în domeniu au avansat, ceea ce a condus către supraspecializare în multe arii ale chirurgiei generale, iar acest lucru a adus rezultate pozitive în ceea ce privește calitatea vieții pacienților. În domeniul cancerului de sân necesitatea de a înțelege aspectele oncologice particulare ale acestei afecțiuni și creșterea nivelului de așteptări ale pacientelor a condus către dezvoltarea domeniului chirurgiei oncoplastice, domeniu modern care permite combinarea, în același timp operator, a rezecției tumorii cu tehnici de chirurgie reconstructivă, pentru a reface sânul sau pentru a remodela țesutul care rămâne în urma intervenției.

Aceasta este în prezent abordarea standard a cancerului de sân în Marea Britanie, iar medicii care intervin sunt formați în rezidențiatul de chirurgie oncoplastică a sânului. În acest rezidențiat te specializezi în chirurgia mamară, dar ai si competențe de chirurgie generală ce îți permit să intervii în situații de urgență. În momentul în care am plecat în Marea Britanie, eu deja parcursesem rezidențiatul ca și chirurg generalist, dar am urmat o altă perioadă de pregătire specifică chirurgiei oncoplastice a sânului și, în final, am obținut acreditarea europeană în acest tip de chirurgie.

Cancerul de sân este forma de cancer cel mai frecvent întâlnită în rândul femeilor. În România, în 2018, s-au înregistrat 9.629 de cazuri noi și 3.378 de decese prin cancer de sân, conform datelor Observatorului Global al Cancerului (Global Cancer Observatory). Există diferențe în ceea ce privește abordările terapeutice ale cancerului de sân utilizate în România și Marea Britanie?

Răspunsul imediat este DA – există deosebiri semnificative în ceea ce privește modul în care este depistat și tratat cancerul mamar în cele două țări.

În primul rând trebuie spus că în Marea Britanie există două căi prin care femeile care au cancer de sân ajung să primească tratamentul de care au nevoie.

Mai întâi există un program național de screening (NHSBSP), ce se adresează tuturor femeilor asimptomatice dintr-o anumită grupă de vârstă, cea asociată cu un risc crescut de a dezvolta cancer mamar. În felul acesta, cancerele sunt depistate în faze incipiente, când succesul terapeutic este maxim. Din păcate, acest fel de program lipsește în România.

Riscul de a dezvolta cancer de sân crește cu vârsta, de aceea toate femeile din grupa de vârstă 50-70 de ani sunt incluse în programul de screening și sunt automat invitate să facă o mamografie la fiecare 3 ani. În Marea Britanie se estimează că una din opt femei va fi diag­nosticată cu cancer de sân de-a lungul vieții.

O a doua cale prin care este depistat cancerul mamar este prin intermediul clinicilor de specialitate. Doamnele care depistează o problemă la sân (acest lucru însemnând că detectează ceva neobișnuit la inspecția sau la palparea sânului – de exemplu un nodul mamar, o zonă mai dură sau mai îngroșată, sâni asimetrici, modificarea aspectului areolei mamare) se adresează medicului de familie și acesta (în vasta majoritate a cazurilor) le trimite spre aceste clinici dedicate patologiei mamare.

Astfel, în maxim două săptămâni, doamnele ajung în ceea ce se numește “One Stop Clinic”. Aici se întâmplă – în aceeași zi, în decurs de maxim două ore – trei lucruri (ceea ce se cheamă “triple assessment”): consultație medicală cu un medic chirurg specializat în chirurgie oncoplastică, examinarea radiologică (mamografie +/- ecografie) și, dacă se constată o formațiune tumorală la nivelul sânului, se face puncție ghidată radiologic sau clinic din tumora respectivă pentru a preleva țesut. Durează aproximativ două săptămâni obținerea rezultatului anatomopatologic. Subliniez faptul că biopsia mamară este OBLIGATORIE pentru un diagnostic și un tratament corect. Conceptul popular conform căruia biopsia ar “deranja” cancerul și ar duce la răspândirea lui este greșit.

Acest traseu are un avantaj foarte important: timpul scurt de diagnosticare pentru cancerul mamar. Etapa de diagnostic are durata minimă, ceea ce permite începerea neîntârziată a tratamentului. Odată ce există un neoplasm, nu este timp de pierdut, tratamentul trebuie inițiat neîntârziat. Orice amânare nu poate să ducă decât la avansarea cancerului.

Trebuie să precizez că doar 10-15% dintre femeile care se prezintă pentru consultul chirurgical au cancer și vor avea nevoie de intervenție chirurgicală, dar faptul că există screening și acces facil la specialistul de sân face ca aceste tumori să fie depistate mai devreme, să se surprindă neoplasmul respectiv în stadii precoce ale evoluției, ceea ce crește șansele de vindecare.

Ne dorim să implementăm și în SPITALUL EUROCLINIC, prin cadrul programului Clinica Sânului, un circuit asemănător, astfel încât durata de timp care trece între prezentarea pacientei și momentul începerii tratamentului să fie cât mai scurt cu putință.

Cât este de importantă pentru paciente discutarea cazurilor
în cadrul Tumor Board-ului?

În cadrul programului Clinica Sânului și în SPITALUL EUROCLINIC există un medic navigator care joacă un rol foarte important în ghidarea pacientei pentru a obține îngrijirea cea mai potrivită, individualizată pentru ea. Este un aspect semnificativ care se suprapune parțial ca și concept peste cel de “Breast Care Nurse” din Marea Britanie. Este prioritar ca femeile afectate de această boală să primească tot suportul, să meargă pe trasee prestabilite și să beneficieze de ultimele recomandări ale protocoalelor terapeutice.

În activitatea mea, urmez și voi urma protocoalele și standardele de tratament cele mai noi în abordările diagnostice și terapeutice ale pacientelor care se adresează SPITALULUI EUROCLINIC. Absolut toate cazurile de cancer mamar TREBUIE și vor fi discutate în ceea ce noi numim MDT (MultiDisciplinary Team) sau TB (Tumor Board).

În diagnosticul și tratamentul cancerului de sân contează enorm experiența și aplicarea tehnicilor și metodelor moderne care s-au dovedit eficace până la acest moment. Ori protocoalele terapeutice tocmai asta fac. Îți spun, în funcție de caracteristicile pacientului, care sunt cele mai bune opțiuni pe care le ai. E ca și când ai beneficia de experiența pe care ai putea să o acumulezi în urma realizării procedurilor de tratament pentru sute de mii de cazuri.

Tumor Board-ul este o abordare de echipă, un standard instituțional care permite discutarea cazului de neoplasm mamar de către toți specialiștii implicați în îngrijirea pacientei. În SPITALUL EUROCLINIC întâlnirile Tumor Board-ului au loc săptămânal. Aceasta este una dintre modalitățile prin care pacienta beneficiază de experiența și cunoștințele fiecăruia dintre medicii cu diferite specializări – medicul anatomopatolog discută caracteristicile și modificările țesuturilor examinate, medicul imagist prezintă aspecte care individualizează tumora și stadiul de dezvoltare, medicul chirurg discută abordările chirurgicale, oncologul discută abordările chimioterapeutice sau radioterapeutice. În acest fel, medicii fac schimb de experiență, iar rezultatele colaborării lor își pun amprenta în mod pozitiv asupra rezultatelor obținute pentru fiecare pacientă în parte.

Care sunt cele mai noi abordări chirurgicale folosite în prezent pentru tratamentul cancerului de sân? Ce tipuri de intervenții se recomandă și în funcție de ce factori se stabilesc recomandările?

Marea Britanie este unul dintre liderii mondiali ce stabilesc trendul în tratamentul cancerului de sân. Acest lucru se datorează unui proces continuu de cercetare al cărui scop este să crească succesul terapeutic – de cele mai multe ori exprimat prin supraviețuirea la distanță – dar totodată să fie cât mai puțin invaziv și traumatic pentru pacientă. De aceea, chirurgia tinde și ea să fie mai puțin invazivă ori de câte ori se poate. În acest sens, unele tehnici chirurgicale (folosite în special pentru diagnostic) au fost înlocuite de tehnici de radiologie intervențională. De asemenea, materialele pe care le folosim pentru reconstrucții sunt perfecționate în mod continuu. Un exemplu foarte clar este reconstrucția cu implant în care proteza mamară se plasează în prezent în cele mai multe cazuri în fața mușchiului și nu sub mușchi, păstrându-i-se în acest fel funcția. Acest lucru a devenit posibil prin dezvoltarea unor tipuri speciale de meșă.

Este fezabil să tratați cancerul de sân ca în Marea Britanie și în SPITALUL EUROCLINIC?

Da, este fezabil și acesta este unul dintre scopurile echipei din SPITALUL EUROCLINIC: să oferim un tratament exact ca cel din UK. Ceea ce am fost învățat în Marea Britanie poate fi aplicat și aici dacă există persoane doritoare să învețe protocoalele englezești și să își schimbe modul curent de abordare. Am observat că foarte des, în România, se pune accentul pe aparatură: să fie de ultimă generație, să facă diverse lucruri unice. Eu cred ca omul este mai important decât mașinăria. Degeaba îmi cumpăr avion dacă nu știu să îl pilotez.

Aveți un master de Medicină Estetică, cât de importantă este reconstrucția mamară pentru pacientă? Care sunt standardele în ceea ce privește intervențiile reconstructive mamare? De ce depinde alegerea modalității de reconstrucție?

În Marea Britanie, de exemplu, există o abordare holistică a tratamentului cancerului de sân. Nu trebuie să uităm niciodată că avem în față o ființă umană, care are griji, temeri și trece prin momente extrem de dificile. Unele dintre temeri sunt legate de aspectul fizic la sfârșitul tratamentului. Mastectomia este nu doar o mutilare fizică (necesară), dar și o mutilare psihică. De aceea, ori de câte ori este posibil – și acest lucru se întâmplă în peste 95% din cazuri, oferim reconstrucție mamară după mastectomie. Evident, nu toate pacientele își doresc o reconstrucție. Multe dintre ele sunt speriate crezând că această intervenție le afectează supraviețuirea, ceea ce nu este adevărat, altele pur și simplu nu sunt interesate. În UK obligația mea era să le explic ce putem face, să le dau șansa de a alege. Există o multitudine de modalități prin care se poate reconstrui un sân, iar chirurgul trebuie să discute aceste posibilități cu pacienta, ex­plicându-i avantajele și dezavantajele fie­cărei proceduri separat. Nu toate aceste opțiuni sunt fezabile pentru o anumită pacientă. Există factori ce țin de boală și factori ce țin de pacient. Fiecare influențează într-o măsură mai mare sau mai mică rezultatul final al operației. Toate aceste lucruri se discută în detaliu, astfel încât pacienta să poată decide, împreună cu medicul, varianta personalizată care i se potrivește cel mai bine. 

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.