Reprezentanții Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România consideră că lipsa unei strategii naționale a medicamentului este una din principalele probleme pentru care accesul românilor la medicamente este limitat, poziția fiind exprimată la consultările cu Ministerul Sănătății privind noua lege a sănătății.
“Am subliniat că nu există încă o strategie naţională a medicamentului, care să clarifice care sunt direcţiile în care România trebuie, de exemplu, să facă stocuri în eventualitatea unor situaţii de forţă majoră. Lipsa unei strategii naţionale a dus la problemele semnalate în ultimii ani la Institutul Cantacuzino sau la scăderea drastică a volumelor medicamentelor fabricate în România din totalul medicamentelor utilizate, de la 62% în 2006 la 42% în 2010. (…) Lipsa unor reglementări şi analize a nevoilor a condus la majorarea alocărilor pentru medicamente de la 350 milioane euro în 2007 la 1,1 miliarde euro în 2011 (25% din totalul resurselor financiare alocate sănătăţii), fără o îmbunătăţire evidentă a accesului la medicamente, a sănătății pacienţilor sau a speranţei de viaţă”, a spus Dragoș Damian, președinte APMGR și CEO Terapia Ranbaxy.
Dragoș Damian subliniază importanța legislației secundare și terțiare, care va trebui să determine şase direcţii strategice după care să se realizeze reformarea sistemului, și anume: prioritizarea (care să asigure alocarea transparentă de resurse), standardizarea (standarde uniforme pentru serviciile medicale privind calitatea și costul lor), finanţarea (în funcţie de priorităţi şi servicii, cu identificarea clară de resurse), privatizarea (ce trebuie privatizat şi ce trebuie să rămână în sectorul public), informatizarea și managementul.
Consultările pentru realizarea unei noi legi a sănătății continuă la Ministerul de resort, după ce varianta anterioară a fost retrasă de președintele Traian Băsescu la începutul acestui an ca urmare a controverselor privind sistemul de urgență.