E-book pentru copiii ai căror părinți sunt afectați de cancer

0

Cartea în format digital „O poveste despre despre dragoste și speranță”, scrisă de jurnalista Diana Popescu, spune povestea Luciei, o fetiță a cărei mamă este diagnosticată cu cancer. E-book-ul este disponibil în mod gratuit pe onco-plan.ro, având opțiunea de a fi descărcat și va avea, în curând, o variantă audio, potrivit unui comunicat de presă.

Pe parcursul acceptării noii realități, fetița se confruntă cu conștientizări dramatice, cu frici, dar și cu soluții la care poate apela pentru a trece peste momentele tensionate. Consilier în construcția detaliilor emoționale și a mecanismelor de coping a fost dr. Florina Pop, psiholog clinician principal, la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj -Napoca.

Cu prilejul lansării cărții, Fundația Renașterea și MSD România doresc să atragă atenția asupra creșterii incidenței cancerului la segmentul de vârstă 25-44 de ani, asupra ratei de mortalitate ridicată la femeile tinere din cauza unor cancere care pot fi depistate și tratate, chiar și prevenite, în stadii precoce. De asemenea, pentru majoritatea formelor de cancer, riscul de deces pentru bărbații cu vârsta de 25-44 de ani este mai mare în Romania decât în majoritatea țărilor UE. De exemplu, rata mortalității este de până la 3.5 ori mai mare pentru anumite cancere din sfera ORL și de 1.5 ori mai mare în cazul cancerului pulmonar.

”Din nefericire, vârsta la care se poate primi un diagnostic oncologic a scazut foarte mult. Statisticile ne arată o incidență mai ridicată a cancerului la femei cu vârsta între 25 și 44 de ani, comparativ cu bărbații de vârste similare. Aproximativ 56% dintre cazurile noi de cancer la femei sunt cauzate de cancerul de sân și col uterin, adică de afecțiuni ce pot fi prevenite sau depistate în stadii incipiente prin programe de screening organizat și prin vaccinarea anti-HPV. În plus, 44% din copiii ale caror mame pierd lupta, în segmentul de vârstă menționat, rămân orfani din cauza cancerelor la sân și de col uterin depistate în stadii avansate. Într-o familie în care mama a fost diagnosticată cu cancer de col uterin, copilul  are un risc de a rămâne orfan de  aprope două ori mai mare decât al unui copil din alte țări europene, ceea ce este dramatic”, a explicat Mihaela Geoană, Președinte Fondator al Fundației Renașterea.

Construită pentru a fi suport de discuție cu cei mici în cadru familial, cartea ”O poveste despre dragoste și speranță” adresează probleme precum schimbările fizice sau comportamentale ce se pot produce pe parcursul tratamentului oncologic, dar și modalități de a depăși aceste momente, de a înțelege și a contribui la construcția noii realități, împreună.

La fiecare două zile un copil din România va afla că tatăl său a fost diagnosticat cu cancer pulmonar. Circa patru copii află zilnic că mama lor a fost diagnosticată cu cancer la sân și alți doi copii află că mama lor a început lupta cu un cancer de col uterin. Cu atât mai dramatic este faptul că un copil român ce are neșansa de a avea un parinte diagnosticat cu cancer va avea și o probabilitate mult mai mare de a rămâne orfan decât un copil din alte țări europene, rata mortalității standardizate prin boli oncologice la adultul de 25-44 ani fiind cu 52% mai mare în România.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.