e-Health Congress 2010: Consiliul Național e-Health dinamizează interesul pentru informatizarea în sănătate

0

Delia Budurcă

e-Health Congress 2010, care a avut loc la Bucureşti în 26 şi 27 mai în organizarea Tarus Media, s-a constituit într-o platformă de discuţii cu revelarea experienţelor internaţionale în domeniu şi cu concretizarea unor direcţii de acţiune şi recomandări pentru autorităţile din România. >>>

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Nicolae Lucian Duţă, a prezentat stadiul informatizării în România, arătând că, după zece ani de când a fost inițiat acest proiect, din cele patru elemente – SIUI, cardul, reţeta electronică şi fişa electronică – numai SIUI funcţionează, și nu fără dificultăți. După doi ani de când este implementat efectiv, SIUI este operabil în proporție de 80%, iar calitatea practică a informaţiilor nu corespunde decât în parte cerinţelor CNAS. Mai mult, deoarece a fost gândit pentru câteva mii de furnizori de servicii medicale şi s-a ajuns la zeci de mii, îşi va atinge capacitatea maximă în acest an și este în pericol de a se bloca.

“Nu pot spune că e un sistem performant, are numeroase probleme, dar e primul pas făcut. Din păcate, din celelalte trei componente, din diferite motive, în principal politice, două au fost rupte şi au fost duse la Ministerul Sănătăţii. Am reuşit să aducem la CNAS şi aceste două componente şi acum avem, cel puţin teoretic, un concept integrat”. a declarat Duță. El a afirmat că pentru creşterea accesibilităţii la serviciile medicale “va fi făcută monitorizarea consumului atât la prescriptor, cât şi la farmacie”, și că în general în acest an gradul de colectare la nivelul Fondului Naţional de Asigurări de Sănătate s-a situat la circa 82 – 83%, cu un deficit, deci, de 17 -18%.

Preţul de referinţă pe clasa terapeutică ar putea intra în vigoare de la 1 iulie

În cadrul evenimentului, președin-tele CNAS a anunțat că normele privind preţul de referinţă al medicamentelor pe clasă terapeutică ar putea intra în vigoare de la 1 iulie, și că se lucrează la împărţirea medicamentelor în câteva sute de clustere (grupe) cu specialişti din Olanda, unde este implementat acest sistem. “Acordăm astfel accesibilitate şi eficacitate actului medical. Se stabileşte preţul de referinţă, care nu va fi preţul celui mai ieftin medicament. Ce va fi sub preţul de referinţă va fi compensat cu 90%”, a punctat preşedintele CNAS.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății (M.S.), Cristian Anton Irimie, a oferit o perspectivă concretă în relația cu operatorii de servicii din mediul privat, neglijați, până recent, de autorități. “La această oră este obligatoriu sa colaborăm cu sistemul privat; este momentul să terminăm cu două sănătăți în România, una publică și una privată”. El a precizat că este necesar ca datele furnizate de sistemul medical public, cât și de cel privat, să fie standardizate într-un mod unitar.

25-30%

reprezintă reducerea de costuri asociată implementării proiectelor de e-Prescription

Consiliu Național e-Health

Speakerii străini au oferit valoroase experienţe internaţionale în domeniul informatizării sănătăţii şi au formulat autorităţilor recomandări care valorifică această experienţă.

Astfel, prof. Yunkap Kwankam, director executiv al Societăţii Internaţionale de Telemedicină şi
e-Health, Elveţia, a făcut autorităţilor române trei recomandări cheie:

• Crearea unui Consiliu e-Health

• Dezvoltarea unei strategii naţionale în e-Health.

• Crearea unei reţele naţionale pentru e-Health

Acestea sunt în concordanţă cu Rezoluţia World Health Assembly a-su-pra e-Health. Consiliul
e-Health ar urma să reunească toţi stakeholderii din sănătate, de la autorităţile locale competente precum MS şi CNAS, la asociaţiile profesionale ale medicilor, farmaciştilor, asistentelor medicale, la companiile farmaceutice şi cele din IT implicate în sistemul sanitar, și la organizaţiile de pacienţi şi ale societăţii civile.

52_53_1

Prof. Kwankam a prezentat un proiect de telemedicină dezvoltat în Elveţia, Medgate, care a implicat 220 de persoane din care 60 de medici, și care a evidențiat dimensiunea economiilor pe care o poate aduce telemedicina: mai mult de jumătate dintre pacienţi au putut fi trataţi prin teleconsultaţie.

Alexandre Schanner, manager, ARGE ELGA Austria, care a implementat un proiect de e-Health în Austria, a precizat că în informatizare trebuie găsit punctul de echilibru între costuri şi beneficii: “Nu vă gândiţi la un sistem monolitic, nu reinventaţi roata, gândiţi global şi acţionaţi local. În Austria, problema a fost că prin implementarea unor sisteme noi au fost deranjate cele vechi – am întâmpinat foarte multă rezistenţă din partea unor companii care ofereau servicii old-fashioned. Am început prin a folosi datele existente, apoi le-am îmbunătăţit şi am adăugat altele”.

Peter Christen, șeful departamentului Healthcare al IBM Industry pentru CEEMEA, a subliniat importanța inovării și comunicării dintre oameni pentru a produce rezultate concrete în e-Health. “Nu vreau să mai aud de interoperabitate. Am devenit atât de interesaţi de interoperabilitate că am uitat că, până la urmă, este vorba de comunicare între oameni”, a punctat Christen.

52_53_2

O serie de proiecte de e-Prescription implementate de compania Sysware în Grecia și Cipru au demonstrat concret beneficiile informatizării, traduse în final printr-o reducere de 25-30% la nivel de costuri. “Experienţa internaţională în
e-Prescription a arătat că aceasta generează o reducere a costurilor cu 25-30%, reduce cazurile de malpraxis cu 10%, majorează rata de utilizare a medicamentelor generice de la 40% la 52% şi reduce cu 50% numărul telefoanelor farmaciştilor către medicii prescriptori”, a punctat Vasileios Ioannou, directorul Sysware Systems Integration. ePrescription și-a dovedit eficiența și în cazurile de interactiuni între medicamente (drug-to-drug-interactions), care pot fi omise de către medici. Astfel, conform experienței la nivel internațional, 13 din 1 000 de reţete au fost depistate ca având interacţiuni nedorite intre medicamente.

Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica

About Author

Medica Academica

Comments are closed.