Salvaţi Copiii România a donat recent secției de neonatologie din cadrul Spitalului Clinic ”Doctor Ioan Cantacuzino” din București un ventilator de suport respirator în valoare de 27.000 de euro, necesar supraviețuirii copiilor născuți prematur. Această acţiune face parte dintr-o serie de 30 de dotări pe care Salvaţi Copiii le va face până la finalul anului, în întreaga țară, se arată într-un comunicat de presă.
”În ultimii patru ani, am primit mai multe echipamente medicale performante de la Salvați Copiii. Ventilatorul primit astăzi ne va ajuta să salvăm cât mai mulți bebeluși născuți înainte de termen care suferă la naștere de afecțiuni respiratorii. Acest aparat este indispensabil, atât pentru copii, cât și pentru cadrele medicale care le oferă acestora îngrijiri. De multe ori, un aparat poate face diferența între viață și moarte”, a spus Dr. Adrian Crăciun, Șef Secție Neonatologie, Spitalul Clinic ”Doctor Ioan Cantacuzino”.
Maternitatea Cantacuzino este prima unitate medicală dotată de Salvați Copiii, în 2012, în cadrul programului Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile. Din 2012 până în prezent, organizația a donat Maternității Cantacuzino echipamente medicale performante în valoare de peste 185.000 de euro, ajutând astfel sute de copii născuți în cadrul acestui spital să supraviețuiască. În total, în nouă spitale din București (Maternitatea Filantropia, Maternitatea Giulești, Maternitatea Bucur, Maternitatea Polizu, Maternitatea Pantelimon, Maternitatea CF2, Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, Maternitatea Ilfov, Maternitatea Cantacuzino) Salvați Copiii România a investit 376.000 de euro, achiziționând echipamente medicale de ultimă generație: incubatoare de terapie intensivă, mese de resuscitare, monitoare de funcții vitale, aparate de suport respirator și multe altele, necesare îngrijirii nou-născuților prematuri.
Pe lângă dotarea cu echipamente medicale, Salvați Copiii a susținut, începând din 2013, în parteneriat cu Maternitatea Cantacuzino, organizarea a patru programe de formare specializată a medicilor și a personalului, pentru îngrijirea optimă a gravidelor și nou-născuților, la care au participat peste 200 de medici, moașe și asistente din sudul țării.
În 2010, la startul programului Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile, România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 10,6 la mia de copii născuți vii. În cinci ani, rata mortalității infantile a scăzut la opt la mia de nou-născuţi vii.
Anul acesta, Salvați Copiii România va investi peste 490.000 de euro în dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți din Arad, Timișoara, Pitești, Brașov, București (Maternitatea Cantacuzino, Maternitatea Bucur, Maternitatea Pantelimon, Maternitatea Giulești, Spitalul Clinic CF2), Reșița, Oravița, Mangalia, Craiova, Focșani, Hațeg, Slobozia, Iași, Pașcani, Târgu Mureș, Roman, Târgu Neamț, Vaslui, Dorohoi, Călărași, Giurgiu, Tulcea și Teleorman.