Vaccinul Oxford/AstraZeneca (AZ) este sigur și eficient, per total, iar beneficiile depășesc riscurile asociate coagulării sângelui care au fost observate, a anunțat Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).
Au existat șapte cazuri de coagulare intravasculară diseminată și 18 cazuri de tromboză a sinusului venos cerebral. Emer Cooke, director executiv al EMA, a afirmat că, potrivit dovezilor existente, nu poate fi exclusă definitiv o legătură între aceste situații și vaccinul Asta-Zeneca.
Mai mult de douăsprezece țări europene au oprit vaccinarea cu Astra-Zeneca din cauza problemelor legate de coagulare. Franța, Germania și Italia au afirmat că vor relua vaccinările cu acest produs.
”Marea Britanie a administrat 11 milioane de doze de vaccin Oxford/AstraZeneca și nu a existat nici o diferență demonstrabilă în ceea ce privește numărul de cheaguri de sânge raportate de la introducerea vaccinului”, a afirmat prof. Anthony Harnden, JCVI (Joint Committee on Vaccination and Immunisation). Peste 25 de milioane de persoane au fost vaccinate, jumătate din populația adultă.
Germania a stopat vaccinarea cu Astra Zeneca la recomandarea agenției regulatorii (Paul-Ehrlich-Institute) care a citat șapte cazuri de tromboză a sinusurilor venoase cerebrale asociate trombocitopeniei și sângerare după vaccinare. Femei cu vârta între 22 și 48 de ani au fost în principal afectate și trei pacienți au decedat. Incidența Covid-19 crește constant, iar varianta din Marea Britanie B.1.1.7 devine dominantă. Asociația medicilor ATI-ști din Germania solicită măsuri mai stricte de carantină.
În Franța, numărul de cazuri crește în anumite regiuni și sunt impuse restricții suplimentare. O nouă variantă de SARS-CoV-2, derivată din Clade 20C, care nu este detectată de testele PCR, a fost identificată în Bretania. Franța a suspendat administrarea Astra Zeneca până la decizia EMA, dar specialiștii consideră că o astfel de suspendare, chiar temporară, va avea consecințe asupra ritmului de administrare a vaccinului.
Spania a oprit vaccinarea cu Astra Zeneca pentru cel puțin două săptămâni. Agenția spaniolă de reglementare AEMPS a semnalat un caz de tromboză a sinusurilor cerebrale venoase survenită la o persoană recent vaccinată și alte două cazuri sunt investigate. Nu s-a luat încă nici o decizie privind administrarea celei de-a doua doze de vaccin, ceea ce ar putea afecta obiectivul Guvernului de a vaccina 70% din populație până la vară. Până în prezent, mai mult de 1,7 milioane de oameni (3,7% din populatie) au primit cel putin o doză de vaccin și 4 milioane de oameni (8,6% din populație), au primit două doze.
Și Italia a suspendat utilizarea vaccinului Astra-Zeneca, iar oprirea a cauzat aproape o stopare a programului de vaccinare, acesta fiind cel mai des utilizat vaccin. Italia a vaccinat aproape 5 milioane de oameni cu prima doză a vaccinului și 2,1 milioane cu două doze, aproximativ 12% din populație.