Medicii din țările dezvoltate prescriu prea multe medicamente pacienților și tratamente chirurgicale care nu le sunt neapărat necesare, împiedicând, astfel, reducerea costurilor din cadrul sistemelor de sănătate, arată studii realizate la nivel european, citate de euractiv.com.
Patru cincimi dintre operațiile de spate realizate anual în Germania nu erau, de fapt, necesare, a spus Günther Leiner, organizatorul Forumului European pentru Sănătate care va avea loc luna viitoare în Austria. În cadrul unui discurs susținut la conferința de presă care anunța evenimentul, Leiner a citat date ale OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) potrivit cărora există o discrepanță uriașă între numărul de operații la nivelul șoldului realizate anual la suta de mii de locuitori în Germania (289) și Austria (243) față de Polonia (39).
Leiner a menționat că diferența nu poate fi explicată pe baza unor decizii medicale, ci reprezintă dovada că anumite operații nu sunt neapărat necesare, fiind însă efectuate pentru că astfel de proceduri sunt mai avantajoase din punct de vedere material pentru medici și spitale.
Paola Testori-Coggi, directorul general al Comisiei Europene pentru sănătate și politici de protectie a consumatorilor, a afirmat că operațiile chirurgicale de calitate slabă sau care nu sunt neapărat necesare reprezintă o parte din problemele de sănătate care afectează populația îmbătrânită a Europei și a fost motivul pentru care Comisia a lansat un parteneriat pentru inovație în domeniul îmbătrânirii active și sănătoase. Testori-Coggi a mai spus că inovația în sectorul de sănătate va fi susținută prin finanțare consistentă în cadrul programului de cercetare ‘Horizon 2020’ care va începe în 2014.
O statistică a Universității Medicale din Salzburg arată că 36% dintre medicamentele pe bază de rețetă prescrise pacienților cu vârsta medie de 82 de ani nu sunt necesare, iar o treime dintre medicamentele recomandate sunt nepotrivite. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, citate de Günther Leiner, aproximativ șapte milioane de oameni la nivel global suferă în fiecare an din cauza unor complicații apărute în urma operațiilor chirurgicale, jumătate dintre acestea ne fiind nici măcar necesare.