Europa și noi (brand new)

0

Într-unul din capitolele semnate de Prof. Elias Mossialos din Studiul realizat de European Observatory on Health Systems and Policies Series, cu titlul: Health Systems, Health, Wealth and Societal Well-Being se vorbește despre măsurarea performanței pentru îmbunătățirea sistemelor de sănătate, pentru binele populației, evident. Măsurarea performanței înseamnă monitorizarea, evaluarea și comunicarea măsurii în care  diferite aspecte ale sistemului de sănătate răspund obiectivelor cheie, susțin autorii.

Dar știați că  eforturi de  măsurare a performanței în sistemele de sănătate se făceau în urmă cu mai bine de 250 de ani? Și studiul îi citează pe McIntyre, Rogers and Heier 2001; Loeb 2004.Tot ei afirmă că au fost colectate  și  publicate date despre performanță acum 100 de ani, pe vremea  pionierei Florence Nightingale, ca urmare a campaniilor ei . Se pare că a existat totuși o rezistență profesională și, până de curând,  nu a fost posibilă o redare clară, precisă și cuprinzătoare a informației. Evident că metodele au avansat și s-au rafinat, iar pacienții se așteaptă mult mai mult să fie informați corect în legătură cu terapiile lor. Sistemul de măsurare a  performanței nu este perfect. Mai sunt încă probleme de colectare a datelor și de analiză a lor. Iar sistemele de sănătate încă experimentează. Și cu siguranță nu se refereau la sistemul nostru de sănătate, care și el încă “experimentează”. Aștept autoritățile din România să mă contrazică și să-mi spună că sunt neinformată.

De exemplu, dacă Guvernul (Ministerul Sănătății) face următoarele înseamnă că suntem pe drumul cel bun și aliniați la țările din Europa „frumoasă și deșteaptă”: monitorizează starea de sănătate a populației; stabilește politicile și prioritățile; asigură funcționarea corectă a procedurilor de reglementare; se asigură că finanțarea-resursele alocate sunt folosite așa cum trebuie; se asigură că o informare adecvată  precum și  funcțiile cercetării sunt luate în considerare; monitorizează eficiența și eficacitatea reglementărilor.

Ca să stăm tot în zona de interes a profesorului Mossialos, pe care îl avem ca invitat în luna noiembrie, la București, într-un eveniment marca Tarus Media Health Events, mi se pare interesant de punctat și lansarea unui cadru european de politici de sănătate ambițios prin care OMS invită toate cele 53 de state membre să îl adopte. Este vorba despre o strategie la care se lucrează de doi ani și care a fost lansată în Malta în luna septembrie a acestui an. Se vorbește în principal de faptul că, în ciuda faptului că Europa este în criză economică și fiscală, există oportunități de îmbunătățire a sănătății populației. Health 2020 spune că „o sănătate bună este esențială pentru dezvoltarea economică și socială”. Programul stabilește  patru arii de priorități pentru acțiunea politicilor sanitare: investirea în sănătate prin educație continuă și prin transferul puterii decizionale către populație; abordarea pe regiuni a provocărilor cauzate de bolile cronice și de bolile transmisibile; întărirea sistemelor de sănătate centrate pe oameni, a capacității sănătății publice, a sistemelor de urgență, pregătire, supraveghere și răspuns; crearea unor comunități „vesele” și cu un mediu care să-i susțină pe membri.

Cum va fi posibilă realizarea acestor politici și implementarea lor? Cum va determina OMS statele să lucreze împreună și unitar? Cum se va face transferul și cum se va produce schimbarea? Vom afla…sistemele de sănătate din Europa sunt diferite, însă le leagă trei obiective comune: sustenabilitatea sistemului, echitatea și calitatea îngrijirilor, resursele fiind diferite de la țară la țară.

Să vedem ce mai facem și cu țara noastră. Aștept campania electorală să văd ce își vor asuma politicienii în ceea ce privește sănătatea -aștept promisiuni dar și să se țină de cuvânt… măcar un sfert, pentru că au și ei părinți…care poate țin să fie tratați aici și nu vor să meargă la Viena. Și îl mai aștept și pe Prof. Mossialos, cu cel mai mare interes, să vină la București și să ne propună soluții legate de finanțare, politici farma și health technology assessment.

About Author

Comments are closed.