Evaluarea cavităţii uterine la pacienta infertilă

0

Se ştie că patologia endometrială afectează nidaţia embrionară sau determină un mediu ostil implantării. De asemenea, modificări ale formei cavităţii uterine sau ale contractilităţii miometriale duc la avort spontan habitual. Etiologia cuprinde: endometrita, atrofia endometrială, asincronismul dezvoltării endometriale, polipii submucoşi, fibromul submucos, sinechia uterină sau malformaţiile uterului. Incidenţa cauzei uterine a infertilităţii este de 38% din pacientele care ajung la tehnici de reproducere umană asistată.


Metodele de evaluare a cavităţii uterine sunt: ecografia transvaginală (TVS), histerosalpingografia (HSG), sonografia de contrast cu substanţă salină (SCS) şi histeroscopia. Cea mai folosită metodă este HSG, dar, pentru evaluarea uterului, cea mai mare acurateţe o conferă histeroscopia.

Indicaţia histeroscopiei în infertilitate cuprinde:

pacienta cu >3 fertilizări in vitro (FIV) eşuate ;

evidenţierea unei anomalii la HSG sau TVS;

istoric de manevre instrumentale (de exemplu, dilataţie col uterin şi chiuretaj, evacuare placentă aderentă);

istoric de incizii uterine (cezariană, miomectomie, perforaţie uterină);

istoric de endometrită (chlamidioză, sepsis postpartum sau postabortum);

istoric de peste două avorturi spontane.

Unele protocoale de diagnostic din USA cuprind histeroscopia ca metodă obligatorie

de investigaţie a pacientei infertile.

Histeroscopia se efectuează sub anestezie locală / generală i.v., după evaluarea ecografică a dimensiunilor şi a poziţiei uterului.

Diagnosticul de fibrom este sugerat de o masă intracavitară, cu baza largă şi unghi ascuţit cu miometrul la nivelul peretelui uterin.

Polipul apare ca o masă moale intracavitară, uşor mobilizabilă şi acoperită de mucoasă.

Malformaţiile cele mai frecvente sunt uterul arcuat, septat şi subseptat. În acest caz, apar în special complicaţiile sarcinii: avort spontan în trimestrul II, naştere prematură şi copii cu greutăţi mici la naştere.

Diagnosticul anomaliilor de formă ale uterului este confirmat doar în 18% dintre cazuri de TVS, cea mai fidelă metodă fiind histeroscopia. RMN (rezonanţa magnetică nucleară) şi TVS 3D (reconstrucţia tridimensională a imaginilor ecografice) sunt, de asemenea, metode ultramoderne de evaluare uterină.

Polipii cu modificări anormale vasculo – epiteliale se asociază frecvent cu sângerări anormale şi contractilitate excesivă miometrială. Histeroscopia este metodă de diagnostic, dar şi de tratament; polipul se poate extirpa în acelaşi timp, operator. TVS suspicionează existenţa polipilor, corelarea celor două metode de diagnostic fiind de 75%. Deci, trei din patru suspiciuni ecografice sunt confirmate histeroscopic ca fiind polipi endometriali.

Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica – martie 2011

About Author

Asist.univ.dr.Ruxandra Dumitrescu

Comments are closed.