2010 e ca și trecut…deja suntem aruncați mental, în anul care vine, cu strategii (unii de dezvoltare, alții de supraviețuire), cu scopul de a găsi oportunități în tot ceea ce înseamnă criza – aceasta se pare că îi definește pe “premianți” în anul ce vine.
Mare parte din viața profesională mi-o petrec la întâlniri cu oameni minunați (sunt o norocoasă) care mă întreabă permanent cum cred că va fi 2011. Optimist – moderat, zic. Poate e doar structura mea, dar în mod cert ceva bun trebuie să se întâmple (și Eliade e încă o dată prezent cu teorii ale ciclicității). Și rău…să zicem că a fost… Consecuția logică este că vine ceva mai bun.
Dar ca să poți să treci efectiv în 2011, într-o manieră coerentă și nu bazată doar pe noroc și pe…voia întâmplării, trebuie să te uiți peste umăr la ce ai lăsat în 2010. Așa am făcut și noi, și mai degrabă ca să justific optimismul meu (de astăzi) pentru 2011, o să spun ce am făcut în acest an:
– Aprilie – Conferința ROMANIAN HEALTH FORUM, la Bruxelles – prima conferință de acest gen organizată de România la Bruxelles, cu participarea tuturor structurilor de sănătate românești, dar și a oficialilor din regiune
– Mai – Conferința E-Health Congress, ediția a 5-a, București – eveniment în cadrul căruia s-au lansat proiecte importante de cooperare internațională, cum ar fi crearea primului Centru regional de Knowledge Translation, la București
– Septembrie – Conferința Chronic Disease Management, ediția a doua, București – cu peste 15 specialiști străini din peste 10 țări, alături de președintele CNAS, Lucian Duță, și de alți oficiali și europarlamentari
– Octombrie – Conferința Fondurile Structurale în Sănătate – unde Ministrul Sănătății, Attila Cseke, a anunțat în premieră că va cere realocarea de fonduri europene pentru sănătate
– Noiembrie – Gala Premiilor Medica Academica, eveniment sub auspiciile Academiei Oamenilor de Știință din România, eveniment cu dublă semnificație: celebrarea excelenței medicale pe 2010, dar și împlinirea unui an de existență a revistei Medica Academica
– Decembrie – Congresul internațional Danubian Transplant Symposium de la Viena, ediția a 7-a, unde se reunesc în fiecare an cei mai importanți lideri din domeniul transplantului din Regiunea Danubiană, într-un eveniment cu peste 100 de participanți
Nu am menționat aceste evenimente de dragul numărului, pentru că în acest caz contează calitatea, și nu cantitatea. Este marca noastră și ceea ce ne face să vrem să fim buni în această direcție.
Viața mea în acest an a fost un tumult de energii (în majoritatea cazurilor pozitive) primite de la oameni importanți pe care lumea medicală îi cunoaște și apreciază. Am cunoscut mari personalități care reușesc să te facă să te simți foarte – foarte mic datorită modestiei lor și a calității umane pe care au reușit să o păstreze chiar dacă au poate cea mai dură meserie, ancorați fiind însă și într-un sistem pe care mulți dintre noi nu-l înțelegem.
A fost anul revelației mele atât ca persoană, dar și ca profesionist. Revelația că poveștile de succes din domeniul medical nu sunt doar un deziderat al nostru de prezentat în revistă, ci povești concrete, mici și mari, și dorințe de a merge înainte. Acest dialog permanent cu persoane evoluate m-a făcut să realizez unde suntem, ca sistem de sănătate, și unde va trebui să ajungem, din simplul motiv că alții sunt deja acolo sau…de mult acolo. Acesta este motivul pentru care vom continua să aducem în România concepte mult discutate și avansate din țări cu, să spunem, altă mentalitate. Iar pe specialiștii străini îi vom convinge că au parteneri de dialog și în România, și că trendul este unul singur… ascendent, spre mai bine, pentru că perfecțiunea sistemelor de sănătate este utopică.
Anul 2011 îl începem cu o primăvară dedicată unei probleme delicate: Finanțarea sistemelor de sănătate. Nu vom vorbi strict de țara noastră, nu ne vom lamenta, nu vom găsi scuze, ci vom căuta soluții – găsite în principiu de țări dezvoltate, însă care trebuie adaptate și în această regiune a Europei. Cred că în 2011 avem șanse să învățăm ce înseamnă pro-acțiunea.
Mulțumesc și la acest sfârșit de an partenerilor care au înțeles că astfel de demersuri nu pot fi decât benefice, și s-au implicat mai mult decât financiar. Cei din zona de business sunt și ei mai mult decât persoane care gândesc în termeni de profit. Au dovedit-o prin acțiuni sociale, de sprijin al asociațiilor de pacienți, și, nu în ultimul rând, deschiderea lor către un dialog constructiv cu oficialii este de apreciat și de continuat.
Concluzia este una singură: există excelență în România și, fără aroganță, trebuie să o promovăm și să tindem toți către ea. Îmi mai doresc un singur lucru, acum, să ajungem ca țările la care râvnim să nu mai fie “astonished” când un român sau niște români au performanțe în domeniu, demontând astfel mituri deja împământenite.
Cu drag și în 2011! <<<
MARIA VASILESCU