ExCHANGE Experts Forum – Dialog, dezbateri, discuții despre diabet

0
DSC04216Vineri, 22 aprilie, ExCHANGE Experts Forum – Dialog, dezbateri, discuții despre diabet a reunit la București peste 130 de medici specialiști în diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul unei eveniment care a analizat argumentele deciziei terapeutice și tratamentele moderne și pe cele tradiționale în tratamentul diabetului zaharat de tip 2.
Prima sesiune, “Decizia terapeutică la pacienții cu diabet zaharat: care sunt argumentele esențiale?”, moderată de prof. Maria Moța, a reunit prezentarea prof. dr. Radu Lichiardopol, “Prevenția și managementul bolilor cardiovasculare la pacienții cu diabet zaharat: Ce ne spun studiile de outcome cardiovascular?”, și pe cea a prof. Cristian Serafinceanu, “Rinichiul în diabetul zaharat de tip 2: provocare sau oportunitate”.
O a doua sesiune, moderată de prof. Gabriela Roman, a reunit Experiența pacientului și argumentele deciziei terapeutice, în cadrul unei serii de prezentări care au urmărit Medicamentul potrivit pentru pacientul potrivit la momentul potrivit: Ce? Cui? și Când?), Medicație tradițională (SU; TZD) (Prof Dr. Doina Catrinoiu), Inhibitori DPP4 (Conf. Dr. Bogdan Mihai), Agoniști de receptori GLP1 (Conf. Dr. Cristian Guja), Inhibitori SGLT2 (Prof. Dr. Romulus Timar).
“Experiența globală cu inhibitori SGLT2: Ce este diferit?” a fost prezentată de Prof Dr Stephan Matthaei (Germania).
Delia Budurcă, Redactor-Șef al revistei Medica Academica, a moderat un media workshop care a adus alături de patru profesioniști ai domeniului medical – Dr. Gabriela Crețeanu, Prof. Gabriela Radulian, Prof. Amorin Popa și Prof. Nicolae Hâncu – patru profesioniști ai presei medicale, care activează atât în presa specializată cât și în media generalistă – Rodica Sărmaș-Furnea, dr. Mihail Călin, Adriana Turea și dr. Claudia Laslo. Scopul acestui workshop a fost o mai bună înțelegere reciprocă a necesităților de comunicare, atât din partea profesioniștilor media, cât și din partea specialiștilor din domeniul medical, pentru ca diabetul – o actuală și viitoare provocare pentru omul modern și pentru sistemele de sănătate – să beneficieze de atenția necesară astfel încât consecințele acestei adevărate “epidemii” să fie cât mai bine gestionate. Concluziile workshopului au relevat nevoia de informație clară, consistentă, furnizată de profesioniști pentru jurnaliști, cât și de sintetizare și adaptare la limbajul obișnuit a discursului profesioniștilor din domeniul medical, astfel încât mesajele acestora să fie cât mai ușor recepționate de publicul larg. De asemenea, necesitatea construirii unei relații de încredere între presă și specialiști, pe baza unei abordări profesioniste din ambele domenii.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.