Transplantul telocitelor în cord după infarct determină îmbunătățirea performanțelor inimii bolnave, a arătat un experiment realizat de profesorul DQ Cai, Directorul Key Laboratory for Regeneration Medicine din cadrul Ji Nan University, Canton(Guangzhou), China care a susținut o conferință de presă la București, cu tema “Telocitele-tratament în regenerarea organelor vitale”. Experimentul, bazat pe descoperirea academicianului Laurențiu M. Popescu, a constat în izolarea cardiacă a Telocitelor și transplantul lor post infarct miocardic experimental la șobolanii de laborator.
“Prima piatră de hotar dintre teorie şi aplicare practică a fost trecută experimental prin realizarea primului homotransplant de Telocite la şobolanii de laborator în infarctul miocardic experimental. Injectarea Telocitelor post infarct miocardic îmbunătăţeşte semnificativ perfomanta cardiacă, ceea ce deschide o reală perspectiva (circa doi-trei ani) pentru repararea inimii post infarct şi la om prin folosirea concomitenta de celule stem cu Telocite”, a declarat acad. Laurenţiu M. Popescu, adăugând că aproximativ o mie de gene din Telocite sunt activate ca urmare a infarctului miocardic, ceea ce înseamnă sinteza câtorva zeci sau sute de proteine benefice reparării cordului. În plus, o altă descoperire realizată recent a demonstrat faptul că numărul de Telocite în inimă umană creşte semnificativ de la naştere şi până la vârsta de 20 de ani, iar după o perioadă de stagnare, spre bătrâneţe, se înregistrează o diminuare progresivă.
UMF “Carol Davilla” va avea în 2013 un Institut multidisciplinar de cercetare științifică
Prezent la conferinţa de presă, Acad. Ioanel Sinescu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” a făcut o scurtă trecere în revistă a cercetării ştiinţifice româneşti în oncologie, transplantul de organe şi transplantul tisular, punând accent pe modalităţile terapeutice în medicină regenerativă. “Cercetarea ştiinţifică de vârf este unul dintre obiectivele prioritare ale UMF Carol Davila. Recunoaşterea internaţională a universităţii se realizează, înainte de toate, prin proiecte de cercetare ştiinţifică, multidisciplinare, în cooperare cu centre de profil prestigioase din Europa şi din afara acesteia”, a declarat rectorul UMF Carol Davila. Acesta a prezentat și proiectul UMF “Carol Davila” de înființare în 2013 a unui Institut de Cercetare Ştiinţifică, multidisciplinar, ce va beneficia de multiple colaborări cu centre europene performante.
Grefa de sânge placentar, tratament pentru copiii cu accident vascular cerebral, autism și encefalopatie hipoxică neonatală
“Acum câţiva ani, idea utilizării unui organ creat în mod artificial sau descoperirea unor tratamente pentru boli incurabile păreau pură ficţiune. Iată însă că dintre sursele de celule stem utilizate în prezent atât pentru indicaţiile clinice standard, cât şi pentru cele experimentale, sângele placentar se distinge prin avantaje unice”, a precizat Tudor Panu, directorul general al CordBloodCenter România şi unul dintre partenerii dezvoltării proiectului Telocite. Astfel, doar în cursul acestui an, la nivel mondial au fost iniţiate trei noi trialuri clinice, (SUA; Mexic ; Singapore/ America şi Asia) vizând utilizarea autologă a grefei de sânge placentar la copii cu accident vascular cerebral, autism și encefalopatie hipoxică neonatală.
Numărul grefelor eliberate, la nivel mondial, din băncile familiale a crescut exponenţial, în prezent peste 300 de grefe, fiind deja utilizate ca tratament experimental la copii cu paralizie cerebrală (incidenta de 2 cazuri la 1000 de nou născuţi la termen), encefalopatie hipoxică neonatală, hidrocefalie etc. În 2011 şi grupul International Cord Blood Center a eliberat o grefă de sânge placentar utilizată ca terapie celulară regenerativa pentru tratarea unui copil (Slovacia) care suferea de paralizie cerebrală. Transplantul a fost efectuat la Duke University Hospital, de către Dr. Joanne Kurtzberg.
“Medicina regenerativă nu mai este o ştiinţă a viitorului, şi acest lucru se datorează rezultatelor spectaculoase obţinute în prezent. Tandemul telocite – celule stem demonstrează deja că are un important cuvânt de spus în medicina secolului XXI şi că, în curând, va reprezenta o şansă în plus la salvarea multor vieţi”, a subliniat dr. Tudor Panu.
Acad. Laurențiu M.Popescu s-a întors recent dintr-o călătorie ştiinţifică prin unele dintre cele mai importante Universităţi ale lumii, din SUA şi China, unde a primit distincțiile de Profesor de Onoare al Universităţii JiNan și Visting Professor al Fourth Military Medical University, Xi’an, Shaanxi, China. De asemenea, în cadrul conferinței, acesta a anunțat organizarea în cursul anului viitor a două simpozioane internaționale (4-6 aprilie-Bucuresti și 19-20 octombrie-Shanghai), dedicate exclusiv Telocitelor la care vor participa cercetători din peste zece țări, simpozioane realizate în parteneriat cu China.