Problemele survenite în prima parte a vieții, cum ar fi neglijarea și abuzul fizic, emoțional și sexual reprezintă principalul factor de risc pentru tulburările psihice, potrivit unui nou studiu al Dell Medical School din Austin, Texas, publicat în American Journal of Psychiatry și citat de medscape.com.
Abuzurile fizice în copilărie sunt asociate cu speranță de viață scăzută din cauza unui risc ridicat de a dezvolta probleme cardiace, accident vascular cerebral, obezitate, diabet și anumite forme de cancer, a afirmat dr. Charles Nemeroff, unul dintre co-autorii studiului, șeful departamentului de psihiatrie la Clinica Mulva pentru Neuroștiințe din cadrul Dell Medical School și director al Institutului pentru Cercetări privind adversitățile din prima parte a vieții.
Ca impact psihiatric, maltratarea crește riscul pentru depresie, abuzul de droguri și alcool, suicid și înrăutățește pronosticul tulburărilor psihice care au fost studiate, a adăugat dr. Nemeroff, fiind asociate unor rezultate slabe ale tratamentului la pacienții cu depresie, tulburare post-traumatică sau tulburare bipolară.
Estimările arată că unu din patru copii va fi neglijat sau abuzat, deși ar putea fi o subestimare, având în vedere că multe cazuri de maltratare nu sunt raportate. Subestimarea ar putea surveni mai ales în cazul abuzului emoțional și al neglijării care nu intră în atenția clinicianului, dar ar putea avea efecte devastatoare asupra sănătății, indiferent de prezența abuzul fizic sau sexual, a spus dr. Nemeroff și dr. Elizabeth Lippard, un alt co-autor al studiului.
Potrivit unei alte analize recente, 46% dintre pacienții cu depresie au fost maltratați în copilărie, iar autorii studiului afirmă că până la 57% dintre pacienții cu tulburare bipolară au trecut prin niveluri ridicate de abuz sau neglijare în copilărie. Aceste concluzii vorbesc despre importanța investigării în detaliu de către clinicieni a istoricului de traumă.
“Este foarte important pentru clinicieni să obțină un istoric detaliat privind traumele suferite de pacient, astfel încât să știe cu ce se confruntă. Mulți pacienți nu oferă astfel de informații, în special la prima vizită. Încercăm să înțelegem cum să tratăm mai bine acești pacienți pentru că nu răspund întotdeauna bine la tratamentele convenționale – medicație sau psihoterapie”, a spus dr. Nemeroff.
Studii aflate în desfășurare examinează impactul factorilor precum momentul abuzului, durata și severitatea acestuia, iar unele cercetări sugerează că maltratarea la o vârstă foarte mică și prelungirea abuzurilor pe o perioadă lungă de timp este asociată cu cele mai puternice consecințe la vârsta adultă. Autorii subliniază, oricum, că maltratarea în orice moment al copilăriei crește semnificativ riscul pentru tulburări de dispoziție.