Femei de știință și lideri academici din zece țări europene, reuniți la Cluj

0

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca, a fost gazda evenimentului Women of NeurotechEU, cea de-a treia reuniune a femeilor din cadrul alianței The European University of Brain and Technology (NeurotechEU) care a avut loc în perioada 7-8 martie.

Întâlnirea de la Cluj-Napoca a reunit rectori, prorectori, decani, cercetători, studenți și manageri de proiect ai celor zece universități partenere în cadrul consorțiului NeurotechEU: Karolinska Institutet (Suedia), Universitatea Radboud (Olanda), Universitatea Oxford (Marea Britanie), Universitatea din Bonn (Germania), Universitatea Miguel Hernández (Spania), Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Universitatea Boğaziçi (Turcia), Universitatea din Debrecen (Ungaria), Universitatea din Lille (Franța) și Universitatea din Reykjavik (Islanda).

Evenimentul a fost organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, în colaborare cu Karolinska Institutet din Suedia și Consiliul Studenților NeurotechEU. Scopul principal a fost promovarea diversității și incluziunii în cadrul comunității NeurotechEU, prin sprijinirea femeilor din domeniul științei și tehnologiei. Pe parcursul evenimentului, participanții au avut acces la mese rotunde, workshop-uri, conferințe și sesiuni de networking cu cercetătoare, manageri academici și cadre didactice universitare.

”Creșterea reprezentării femeilor în știință și tehnologie este crucială pentru a stimula inovarea și progresul în domeniul nostru de activitate. Acest eveniment a constituit o oportunitate pentru participanți nu doar de a învăța și de a intra în contact cu femei de succes din domeniul științific și academic, dar și de a oferi modele inspiraționale pentru dezvoltarea  propriei cariere, în relație cu provocările profesionale și familiale ale femeilor timpului nostru”, a explicat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

În cadrul discuțiilor, s-au evidențiat diverse aspecte legate de rolurile și oportunitățile oferite femeilor în țări precum Islanda, Franța, Spania, Turcia, Olanda și România, precum și experiențe și povești personale, din care participantele, mai ales cele aflate la început de carieră, au putut să găsească modele și soluții pentru probleme cu care se confruntă, inerent, femeile care aleg cariera științifică.

Potrivit rectorului Universității din Reykjavik, Islanda este o țară cu o populație asemănătoare ca număr cu cea a Clujului, așadar nu își pot permite ca cetățenii să-și aleagă o carieră în funcție de alte criterii decât punctele lor forte. ”Avem nevoie, ca societate, ca toți să contribuie în orice domeniu în care își doresc să profeseze, indiferent de gen sau orientare sexuală”, a transmis prof. dr. Ragnhildur Helgadóttir, rectorul Universității din Reykjavik.

”Trebuie să normalizăm prezența femeilor în știință și în funcții de conducere, astfel încât să nu mai fie neobișnuit sau surprinzător faptul că avem două femei în Consiliul Rectorilor din cadrul NeurotechEU (prof. dr. Anca Buzoianu și prof. dr. Ragnhildur Helgadóttir). Din alianța NeurotechEU fac parte universități de toate mărimile și tipurile, din toată Europa și aceasta este o oportunitate de a influența evoluția științei și a educației și de a da un exemplu, noi, femeile și bărbații din NeurotechEU, în ceea ce privește egalitatea de gen, diversitatea și incluziunea”, a susținut Kathleen O’Connor, prorector al Universității din Lille, Franța.

Cel mai recent Raport științific al UNESCO arată că astăzi doar unul din trei cercetători este femeie. În învățământul superior, femeile reprezintă puțin peste 35% dintre absolvenții de știință și tehnologie, potrivit Institutului de Statistică al UNESCO.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca este membru fondator al alianței universitare NeurotechEU   care își propune construirea unei rețele transeuropene de excelență în cercetare în domeniul neuroștiințelor și neurotehnologiei pentru a crește competitivitatea educației, cercetării, economiei și societății europene.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.