Femeile cu tumori estrogen-sensibile la sân renunță la tratament din cauza efectelor secundare

0

Femeile cu tumori estrogen-sensibile la sân renunță la tratamentul care împiedică boala să reapară din cauza efectelor adverse ale medicației, au spus 36% dintre paciente, în cadrul unui studiu care a examinat această problemă, realizat de Univeristatea Northwestern, Statele Unite. De asemenea, studiul a arătat și o diferență semnificativă între ceea ce femeile mărturiseau doctorului despre efectele secundare și care era, de fapt, realitatea. Clinicienii subestimează efectele clinice asociate acestui tratament, au spus cercetătorii care au realizat studiul. Inhibitorii de aromatază opresc producerea de estrogen la femeile aflate în perioada post-menopauză care suferă de cancer alimentat de estrogen. Aproximativ două treimi dintre cancerele la sân sunt estrogen-senzitive.

Simptomele care le determinau pe femei să renunțe la tratament erau durerile articulare, în primul rând, dar și bufeurile de căldură, libidoul scăzut, luarea în greutate, balonarea, sensibilitatea la nivelul sânilor, variații de dispoziție, iritabilitate și greață.

Femeile expuse probabilității de a renunța la medicație înainte de termenul recomandat de cinci ani sunt cele care încă suportă efecte adverse ale chimioterapiei sau radioterapiei efectuate recent. Pacientele care au trecut printr-o operație la sân, dar nu prin chimioterapie sau radioterapie, sunt mai aderente la tratament, a arătat studiul.

Diferența între ceea ce știu medicii despre efectele secundare prin care trec pacientele și realitate este mare. Potrivit unui studiu anterior, medicii au spus că 5% dintre paciente aveau simptome moderate până la severe ca rezultat al inhibitorilor de aromatază. Cercetarea de față arată că, după trei luni de tratament, 33-35% dintre femei sufereau de dureri grave de articulații, 29% aveau bufeuri, 24% libidou scăzut, 15-24% se simțeau obosite, la 16-17% dintre paciente apărea transpirația nocturnă și la 14-17%, senzații de anxietate. Procentele creșteau pe măsură ce tratamentul se prelungea.

Descoperirile i-ar putea ajuta pe medici să identifice femeile expuse riscului de a renunța la tratament și să încerce să trateze efectele secundare. Luarea în greutate ar putea fi redusă prin consilierea nutrițională, schimbările de dispoziție și iritabilitatea, prin terapie cognitivă și comportamentală, durerile de articulații pot fi tratate cu medicamente nonsteroidale antiinflamatorii.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.