Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a așezat anul acesta femeile însărcinate pe primul lor între categoriile prioritare pentru vaccinarea antigripală, a afirmat dr. Victor Olsavszky, reprezentantul OMS în România, în cadrul Forumului Stop Gripa, organizat de Asociația Română Pro Imunizare.
“Vaccinarea poate preveni apariția bolii în rândul adulților cu 70-90%. Gripa produce anual jumătate de milion de decese și poate afecta peste 15% din populație, ceea ce se traduce prin pierderi economice generate de absenteism sau scăderea productivității muncii. Sistemul de sănătate, de asemenea, poate fi dat peste cap prin supraaglomerarea spitalelor. Avem tratament pentru gripă și avem vaccin, însă tratamentul nu este atât de eficient pe cât ne-am dori, iar vaccinul trebuie repetat anual. Ca noutate față de anii trecuți, OMS aduce reconsiderarea statutului femeii gravide și transferarea acesteia în grupa de risc”, a spus dr. Olsavszky, subliniind legătura dintre gripă, pierderile economice și decesele evitabile.
Ratele de fatalitate a cazurilor de gripă la gravide variază între 20 și 50%, a afirmat prof. dr. Viorel Alexandrescu, microbiolog şi şeful Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă din România la Institutul „Cantacuzino”. În plus, printre efectele îmbolnăvirii de gripă în perioada sarcinii se numără nașterea prematură sau reducerea greutății fătului la naștere. „Vaccinarea împotriva gripei protejează atât mama, cât și copilul, până la șase luni după naștere. Bineînțeles, nu toate vaccinurile pot fi administrate femeilor gravide, iar decizia de vaccinare trebuie luată de către medicul obstretician împreună cu mediul specialist microbiolog. De asemenea, în cazul viitoarelor mame, trebuie ținut cont de bolile cronice asociate”, a spus prof. dr. Alexandrescu.
Vaccinarea la nivelul Româniai, sub 9% din populație
Acoperirea vaccinării la nivelul populației țării noastre este de aproape 9%, cu un maxim în sezonul 2008-2009, în timpul pandemiei de gripă, când a ajuns la 15%, a explicat Conf. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății, șef catedră microbiologie și epidemiologie UMF „Carol Davila”. „Vom încerca să schimbăm modul de decontare a serviciilor medicale asociate vaccinării, precum și modul de acordare – populația trebuie să fie cea care să solicite administrarea unui vaccin. Altfel, poate apărea o evoluție negativă și multe doze de vaccin pot fi irosite”, a menționat acesta.
Prof. dr. David Fedson, profesor la Facultatea de Medicină, Universitatea Virginia, SUA a subliniat că nivelul performanței economice a unei țări nu are nici o legătură cu nivelul de vaccinare din teritoriul respectiv, oferind exemplul Mexicului, Brazilei sau Argentinei care, potrivit datelor prezentate, au aproximativ același nivel economic cu al României, însă rate de vaccinare mult mai ridicate, ajungând până la 95% în cazul copiilor în Mexic sau până la 85-95% în Argentina.
„Comparația este aplicabilă până la un anumit punct”, a comentat dr. Alexandru Rafila. „Există și posibilitatea ca statul să fie pregătit pentru vaccinări și să nu fie cerere. Anul trecut, noi am avut trei milioane de doze de vaccin și puțin peste jumătate au fost utilizate”, a spus acesta.
Cazuri severe la vârste mai mici
Dr. Adriana Pistol, director al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, a afirmat că raportarea cazurilor de gripă și de infecții respiratorii acute se îmbunătățește în România, comparativ cu anii trecuți, numărul medicilor de familie implicați în sistemul de supraveghere de tip sentinelă fiind în creștere. Acesta cuprinde în prezent peste 300 de medici de familie din toate județele României, inclusiv capitala. „Incidența cazurilor de gripă și a infecțiilor respiratorii acute nu depășește 500 la suta de mii de locuitori. În sezonul 2011-2012, ponderea cea mai mare a internărilor au reprezentat-o pacienți cu vârste între 15 și 49 de ani, comparativ cu sezonul precedent, când vârstele cu ponderea cea mai ridicată au variat între 30 și 64 de ani. De asemenea, vârsta medie a cazurilor severe a scăzut foarte mult, vorbim de cazuri severe la copii, deși în sezonul 2011-2012 am avut mai puține cazuri grave decât în anul precedent – 346”, a spus dr. Adriana Pistol. Printre factorii de risc pentru apariția gripei se află obezitatea, fiind asociată unei probabilități de 3,6 ori mai mare de a face o formă severă a gripei. De asemenea, gripa se dezvoltă cu o probabilitate de cinci ori mai mare la femeile gravide. „În sezonul trecut, 1600 de femei însărcinate au fost vaccinate – cifră total insignifiantă față de rata de naștere din România”, a punctat dr. Adriana Pistol.
1 milion de doze de vaccin antigripal pentru campania anuală gratuită
Ministerului Sănătăţii va utiliza şi în acest sezon 1 milion doze de vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire în cadrul campaniei anuale gratuite de vaccinare antigripală.
“Suntem în curs de finalizare a procedurilor de achiziţie a vaccinului gripal necesar imunizărilor. Ministerul Sănătăţii a alocat pentru campania de imunizare din sezonul 2012-2013 un buget de 11 milioane de lei. Conform estimărilor noastre, vom putea începe campania la sfârşitul acestei luni”, au declarat specialiştii de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii, potrivit unui comunicat recent al instituției.
În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, conform recomandărilor OMS şi ECDC.
Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.