Fiolele mari ar putea fi cauza unor focare de infecţie

0

Medicii americani sunt îndemnaţi să boicoteze medicamentele vândute în fiole mari, care se pretează la tratarea mai multor pacienţi cu substanţa din acelaşi recipient, expunându-i riscului de infecţie cu viruşi, notează revista medicală britanică BMJ. În schimb, aceştia ar trebui să forţeze farmaciile să achiziţioneze fiole care să conţină o singură doză sau seringi preumplute, spun spe-cia-liştii. Avertismentul a fost lansat după ce un spital american a fost nevoit să plătească unui pacient infectat în acest mod cu virusul hepatitei C daune de 505 milioane de dolari. Centrul pentru Endoscopie din Nevada de Sud a fost închis în urma investigaţiilor care au arătat că o asistentă medicală anestezistă a utilizat un ac steril, dar aceeaşi seringă, pentru a extrage mai multe doze dintr-o fiolă de 50 ml de anestezic propofol. Alţi 115 pacienţi ai Centrului au fost diagnosticaţi ca purtători ai virusului hepatitei C.

Teva Parenteral Medicines şi Baxter Healthcare au fost nevoite să plătească daune de 500 de milioane de dolari după ce juriul a respins afirmaţia conform căreia “produsele ambalate corespunzător nu au fost folosite corect de clinica respectivă”. Suma plătită ca daune ar putea fi printre cele mai mari din istoria proceselor medicale.

Problema centrală este că o singură doză de propofol este rareori mai mare de 20 ml. Deşi existau dovezi privind riscurile folosirii unor fiole de 50 ml, companiile au continuat să le producă. Avocatul acuzării, Robert Eglet, a spus că miza cazului reprezintă determinarea companiilor să nu mai vândă fiole mari centrelor de endoscopie, din moment ce ştiu că vor fi folosite pentru mai mulţi pacienţi.

(Raluca Băjenaru)

About Author

Medica Academica

Comments are closed.