Florin Condurățeanu Jurnalistul a cărui miză rămâne omul

0

condurateanuMedia reprezintă puntea de legatură între medic şi pacient. Am stat de vorba cu domnul Florin Conduraţeanu, unul dintre cei mai apreciaţi jurnalişti din România, om de televiziune cu o experienţă extraordinară, despre rolul pe care îl are media în promovarea informaţiilor medicale. Domnia sa ne-a explicat de ce este important să existe un limbaj comun între practicieni, media şi pacienţi. Florin Conduraţeanu, omul care reuşeşte de șapte ani să comunice medicina atât la nivel academic, cât şi la nivel de masă.

Care este cel mai important aspect care trebuie avut în vedere în relaţia pacient-medic ?

Medicina este un domeniu complex. Cei doi, pacientul şi medicul, trebuie să rostească în acelaşi limbaj când vine vorba de boala care îi uneşte. Toate cercetările de ultimă oră, toate investigaţiile pe care medicul le face, toate simptomele pe care pacientul le prezintă trebuie traduse şi aduse la aceeaşi masă. Problemele de sănătate trebuie să devină o explicare a tot ceea ce înseamnă organism omenesc. Pacientul trebuie să aibă aceste cunoştinte, cel puţin la nivel de bază. Astfel, este esenţial ca acestuia să îi fie predat un bagaj de cunoştinţe prin care să poată decoda limbajul medical. El trebuie să înţeleagă ce i se întâmplă. Un abc minimal al bolii de care suferă, al tratamentului care i se acordă, al reacţiilor care au loc în organismul său, un abc medical este esenţial pentru „omul de pe zebră”.

Ce paşi sunt de parcurs în această direcţie ?

În primul rând omul, pacientul, trebuie să aibă informaţii legate de modul în care este alcătuit organismul. El trebuie să înţeleagă interdependenţa dintre sistemele cardiovascular, endocrin, renal ș.a.m.d. pentru a putea înţelege boala de care suferă şi efectele colaterale pe care aceasta le generează. Organismul este un tot unitar şi funcţionează ca atare. El transmite mesaje dacă ceva este în neregulă, iar individul este primul care le reperează. Orice modificare trebuie avută în vedere. Boala instalată trebuie identificată de timpuriu, dacă nu chiar prevenită.

Este foarte important să te duci la doctor când nu te doare. Din păcate, mulţi dintre noi nu avem timp de controale medicale menite să prevină. Însă fiecare dintre noi trebuie să luam în calcul antecedentele familiale şi posibilitatea moştenirii genetice a unei probleme de sănătate.

Sistemele de sănătate din ţările dezvoltate au creat noul pacient, pacientul expert, parte a sistemului. Ce ar trebui să facă industria pentru a sprijini pacienţii ?

Din moment ce există un depozit uriaș de boli cronice şi aceşti bolnavi devin logodnici pe viaţă ai medicamentelor, industria farmaceutică ar trebui să fie prima care să reacţioneze. Companiile ar trebui să subvenţioneze emisiuni TV în care să fie prezentate efectele medicamentelor, modul de administrare, reacţiile adverse. Televiziunea rămâne „bomba atomică” în ceea ce priveşte informarea şi ea trebuie să fie principalul canal de comunicare cu pacienţii. Ar trebui, de asemenea, subvenţionate anumite publicaţii de profil care au acelaşi public ţintă. Important este ca, prin orice mijloc de încredere avut la îndemână, noutăţile şi explicaţiile privind tratamentul să fie expuse. Pacienţii sunt în centrul acestui ring în care curge sânge mereu. În lupta dintre companii, ei trebuie să iasă învingători.

Ce rol au canalele de comunicare în relaţia medic-pacient ?

Este foarte important ca omul să nu bâjbâie. Este decisiv să vină în timp util, iar explicaţiile marilor doctori nu trebuie să fie lăutăreşti. De aceea, un limbaj comun poate dicta evoluţia pozitivă sau negativă a unei afecţiuni. Protocoalele de care se vorbeşte în această perioadă, ghidurile terapeutice pentru fiecare boală trebuie traduse pentru „omul de pe zebră”. Iar media, fie că vorbim despre emisiuni tv, radio sau articole în varii publicaţii, joacă un rol important. Prin trierea informaţiilor relevante, prin validarea lor şi apoi, prin accesibilitate, media trebuie să jongleze între medici şi pacienți, dar cu informaţii corecte.

Internetul este un mare pericol în medicină. El răspândeşte informaţii neverificate şi, mai ales, a devenit mediul de cultură al tratării „din gură-n gură”. Într-adevăr, accesul la informaţii se face în timp util, dar de multe ori adevărata informaţie medicală este parolată. Pentru unele site-uri nu ai siguranţa că ştirile, articolele au vocea autorizată. Este foarte important să existe media care să-i instruiască atât pe medicii rezidenţi, dar şi pe medicii de familie – „fata din casă bună la toate”. Miza este uriaşă.

Florin Conduraţeanu a făcut peste 3000 de talk-show-uri pe teme diverse. În cei 11 ani de jurnalism a fost acasă la marile personalităţi – actori, fotbalişti, medici, academicieni, politicieni, vedete naţionale şi internaţionale. În cei șapte ani de taifasuri de medicină a adus în prim plan medicina de mâine, dar pe înţelesul „omului de pe zebră”.

În prezent, Florin Condurăţeanu este senior editor la Jurnalul Naţional şi de șapte ani gazda emisiunii Taifasuri medicale. Este invitat special al talk show-urilor de la Antena 2 şi Antena 3. A lucrat la Curierul Naţional, dar şi-a cultivat patima pentru meserie în cadrul Cenaclului Flacăra.

About Author

Medica Academica

Comments are closed.