Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti împreună cu o serie de universităţi partenere din ţară şi străinătate au obţinut o finanţare nerambursabilă de 3,9 milioane de euro (16,57 milioane lei) pentru un proiect care îşi propune dezvoltarea învăţământului superior în domeniul dermato-oncologiei. >>>
“Proiectul îşi doreşte o deschidere de competenţe pe piaţa muncii, în arii care nu sunt acoperite la nivelul învăţământului de bază, răspunzând necesităţii actuale de specializare pe arii înguste. Ne propunem creşterea mobilităţii academice, promovarea bunelor practici, precum şi atragerea mediului privat. Dacă va fi un succes, acest proiect de studii interdisciplinare pe arii înguste poate fi replicat şi pe alte specialităţi”, a declarat Daniel Boda, manager de proiect, cercetător principal II, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM).
Cancerul este a doua cauză de deces în România, după afecţiunile cardiovasculare. Deşi sunt cele mai frecvente forme de cancere, neoplasmele cutanate sunt deseori ignorate și de către pacient şi de către medic, datorită morbidităţii şi mortalităţii scăzute a anumitor forme. Totuşi, melanomul este cea mai agresivă formă dintre toate tipurile de cancer. În prezent, în România nu există servicii specializate care să abordeze unitar cancerele de piele şi nici medici supraspecializaţi, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Grupul ţintă este reprezentat de 1 000 de studenţi şi masteranzi, la care se adaugă 600 de membri ai comisiilor şi ai structurilor de conducere din universităţi şi facultăţi, care vor beneficia de burse şi de stagii de pregătire în universităţile partenere. Potrivit lui Daniel Boda, bursele urmează să fie acordate pe baza unei metodologii transparente de selecţie, care va fi elaborată în perioada următoare.
Proiectul este finanţat din Fondul Social European şi se întinde pe o durată de trei ani. În cadrul proiectului vor fi organizate schimburi de experienţă între universităţile partenere şi seminarii specifice pe dermato-oncologie. De asemenea, urmează să fie elaborat un ghid de bune practici în dermato-oncologie şi un tratat în domeniu.
Un alt obiectiv al proiectului vizează dezvoltarea unei reţele virtuale în dermato-oncologie – dermato-onco-net – şi crearea unui sistem de telemedicină în domeniu. “Urmărim să realizăm un sistem de diagnostic la distanţă, prin care informaţiile vor fi împărtăşite şi transmise între parteneri, astfel încât fiecare să beneficieze de experienţa tuturor centrelor implicate”, a precizat Daniel Boda.
Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica
Delia Budurcă, redactor șef