Oboseala, starea de rău după efort fizic și senzația de minte încețoșată sunt cele mai comune simptome experimentate de pacienții care dezvoltă forma prelungită a Covid-19; aceste probleme se prelungesc până la șase luni de la infectarea cu SARS-CoV-2, potrivit medscape.com care citează un studiu publicat pe MedRxiv.
”În acest moment, este vital să strângem și să prezentăm un set complet de date care să reflecte experiențele pacienților cu Covid-19 prelungit, așa cum le-au experimentat ei”, a spus Athena Akrami, autor principal al studiului, neurolog la University College London, potrivit medscape.com.
Cei mai mulți pacienți cu Covid-19 își revin în câteva săptămâni, dar tot mai mulți oameni au simptome care persistă câteva luni și care afectează mai multe organe. Acest studiu este, până acum, unul dintre cele mai mari și surprinde gama de probleme asociate recuperării prelungite după Covid-19.
Publicat de Patient Led Research for COVID-19, un grup de pacienți cu forma persistentă a bolii care sunt, în același timp, cercetători, studiul a cuprins peste 3.700 de persoane din 56 de țări care au fost infectate cu SARS-CoV-2 în perioada decembrie 2019 – mai 2020. Per total, au fost înregistrate 205 simptome la 10 organe pe o perioadă de șapte luni. În medie, respondenții studiului au avut simptome generate de nouă organe diferite, iar aproximativ 65% dintre ei au manifestat aceste simptome pentru cel puțin șase luni.
Cel mai frecvent, pacienții s-au plâns de oboseală, stare de rău după practicarea unor exerciții fizice și senzația de minte încețoșată, dar au menționat că au avut și simptome neurologice, dureri de cap, pierderi de memorie, dureri musculare, insomnie, palpitații, amețeli, dificultăți de respirație, probleme de echilibru și de vorbire. Printre simptomele semnalate ceva mai rar se află: paralizia facială, alergii noi, tulburări de vedere și de auz, o pierdere prelungită a gustului și mirosului. Aproximativ 45% dintre participanții la studiu au spus că au încă nevoie de un program redus de muncă, în timp ce 22% nu lucrau deloc din cauza problemelor de sănătate.
“Acesta este un capitol care încă nu este scris în tratatele medicale, iar asupra acestui subiect nu este publicat aproape nici un articol medical major. În această privință, a avansa înseamnă a adăuga numere mari din punct de vedere statistic la situația care deocamdată are doar o acoperire empirică, având în vedere că este destul de nouă. Nimeni nu poate gestiona boala până când nu vom putea descrie mai clar ceea ce se întâmplă”, a spus Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College London.
Având în vedere că respondenții au fost recrutați din grupuri de suport, informațiile ar putea să nu reprezinte întreaga populație afectată de forma prelungită a Covid-19, totuși oferă un tablou a situației cu care se confruntă acești pacienți. Autorii studiului au subliniat importanța programelor de follow-up pe termen lung pentru a îngriji pacienții infectați cu SARS-CoV-2, precum și realizarea mai multor studii pentru a înțelege impactul Covid-19 asupra creierului și corpului. Simptomele neurologice pe termen lung păreau să apară și la pacienții cu forme mai ușoare ale bolii.
Având în vedere milioanele de cazuri de Covid-19 în lume, prevalența formei prelungite a bolii ar putea fi substanțială și va crește pe măsură ce virusul continuă să se răspândească. Această cercetare demonstrează amploarea acestei afecțiuni și efectele pe care le poate avea asupra vieților oamenilor și a capacității de a se susține și de a-și susține familiile, au spus autorii studiului.