Un nou forum de dialog, lansat de Asociația din România de Psihiatrie Comunitară (ARPC), se află de astăzi la dispoziția pacienților diagnosticați cu boli mintale, pe site-ul www.dialogsisantatemintala.ro, au anunțat reprezentanți ai Asociației în cadrul unei întâlniri cu presa.
Unul dintre principalele obiective ale site-ului este să crească aderența la tratament a pacienților, cu alte cuvinte, să îi convingă pe pacienți să respecte indicația medicilor. Iniţierea şi continuarea tratamentului în bolile mintale reprezintă cea mai importantă și totodată cea mai dificilă parte din terapie, întrucat pacienții au tendința de a renunța la medicamente.
În România, acest comportament este cauzat, pe de o parte de lipsa de proactivitate a personalului medical și, pe de alta, de prejudecățile societății, au afirmat medici specialiști prezenți la discuții. „Profesioniștii din domeniul medical nu sunt suficienți de proactivi. Nimeni nu pune mâna pe telefon să întrebe pacientul dacă își mai ia tratamentul sau de ce nu a reușit să ajungă să își facă injecția în ziua respectivă”, a explicat dr. Radu Teodorescu, președintele ARPC. Dr. Mugur Ciumăgeanu a afirmat că reticența românilor cu boli mintale de a-și lua tratamentul este cauzată de prejudecățile existente în societate, astfel de bolnavi fiind considerați periculoși și de evitat. „Așadar, ei nu doresc să se identifice cu această imagine, iar luarea tratamentului ar însemna recunoașterea că sunt bolnavi. Spre deosebire de străinătate, în România bolnavii cu afecțiuni severe nu au probleme, în general, cu consumul de substanțe, așadar riscul de periculozitate este redus”, a afirmat dr. Ciumăgeanu.
Potrivit studiilor, o treime din populaţia generală va prezenta într-un moment sau altul al vieţii o tulburare mintală, 15% dintre cei care au o tulburare severă de sănătate mintală vor încerca să își pună capăt vieții. După un prim episod psihotic, până la trei sferturi dintre persoanele care își întrerup medicația suferă recăderi în interval de un an, iar această cifră scade la jumatate în rândul persoanelor care își iau medicația în continuare.