Francesca Romana Patacchioli – profesor la Univ. Sapienza Roma, Italia și, din 2007, profesor asociat onorific la U.M.F. „Gr. T. Popa” Iași: Cred în viitorul colaborării noastre

0

Prof. Francesca Romana Patacchioli, de la Universitatea Sapienza Roma, a început să colaboreze cu specialiştii de la UMF „Grigore T. Popa” Iași încă din 2003. Lucrările ştiinţifice realizate în colaborare cu medicii şi profesorii ieşeni au fost publicate în reviste ştiinţifice prestigioase. Pe deplin satisfăcută de colaborarea de până acum, prof. Francesca Romana Patacchioli îşi doreşte să continue şi să extindă cercetările pe domenii de interelație care privesc medicina internă și cardiologia, endocrinologia, neuropsihologia, pneumologia și farmacologia.

 Cum ați ajuns în România ? Care au fost primele impresii şi experiențe?

La un congres internațional din Torino, în 2003, am cunoscut pentru prima dată o persoană din România, pe prof. George Ioan Pandele, un om și medic cu suflet și profesionalism deosebite. Am avut o discuție foarte interesantă despre abordarea modului de studiu al răspunsului la stres la oameni, în diferite condiții fiziopatologice.

Primele impresii despre România au fost că oamenii pe care i-am întâlnit în România, în Iași, sunt foarte primitori şi prietenoși. Îmi place foarte mult țara aceasta, mai ales orașul Iași.

 

Cum ați ajuns să colaborați?

Primul pas a fost făcut prin inițierea unui program bilateral de colaborare pe linie de cercetare și didactică între Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi şi Universitatea Sapienza din Roma, în anul academic 2003-2004, ocazie cu care am ajuns în România pentru prima dată. Această colaborare a fost celebrată în cadrul Zilelor Universității Sapienza din Roma, în noiembrie 2008, unde au fost prezentate, în cadrul unei mese rotunde, primele rezultate ale cercetărilor noastre. În cadrul acestei colaborări am realizat un număr important de lucrări științifice, publicate în reviste internaționale recunoscute ISI. Am lucrat cu Prof. Dr. Cătălina Lupuşoru și șef lucr. Dr. Cristina Ghiciuc de la Departamentul de Farmacologie, Șef lucr. Dr. Corina Dima-Cozma de la Departamentul de Medicină Internă și Cardiologie, cu Prof. Dr. Traian Mihăescu și Dr. Raluca Bercea de la Clinica de Pneumologie și Șef lucr. Dr. Andreea Szalontay de la Clinica de Psihiatrie, din cadrul UMF „Grigore T. Popa” din Iași.

În același timp, sub auspiciile programului Erasmus de mobilitate între universitățile noastre, cadre didactice, doctoranzi și studenți din diferiți ani de studii au beneficiat de realizarea unor progrese pe linie profesională. Schimbul de experiență câștigat prin acest program este foarte mult apreciat la ora actuală, atât de participanții români, cât și din Italia.

 

Cum arată o zi de lucru? Ce faceți în timpul liber?

La fel ca pentru majoritatea celor care lucrează în acest domeniu, o mare parte din activitate este la Universitate; timpul zboară foarte repede între activitatea de cercetare, cea cu studenții și participarea la diferite întâlniri de lucru sau manifestări științifice. Puținul timp liber rămas este foarte prețios – îmi place să îl petrec călătorind și întâlnindu-mă cu prieteni dragi.

 

Care sunt perspectivele colaborării cu UMF Iaşi?

Cred în viitorul colaborării noastre. Vom extinde evaluarea biomarkerilor salivari pentru caracterizarea unor noi aspecte fiziopatologice, explorând în continuare domenii de interelație care privesc medicina internă și cardiologia, endocrinologia, neuropsihologia, pneumologia și farmacologia. (Cristina Ghiciuc, Corina Dima-Cozma)

About Author

Medica Academica

Comments are closed.