Francis Delmonico, părintele transplantologiei mondiale, la Bucureşti de Ziua Transplantului

0

Prof. Francis Delmonico, profesor la Harvard Medical School şi părintele transplantologiei internaţionale, venit la Bucureşti de Ziua Transplantului, 19 iunie, a făcut o pledoarie pentru popularizarea acestei proceduri salvatoare de vieţi.

„Daţi şansa medicilor români să salveze vieţi!”, a spus reputatul specialist american, subliniind expertiza valoroasă şi calitatea chirurgilor români transplantologi. El a evidenţiat activitatea de vârf practicată în transplantul de ficat de echipa prof. Irinel Popescu la Institutul Clinic Fundeni, a prof. Radu Deac la Târgu Mureş în transplantul de cord, dar şi „datoria” şi „responsabilitatea” spitalelor din întreaga ţară de a ajuta la salvarea de vieţi prin transplant, declarând potenţialii donatori, astfel încât pacienţii români să poată beneficia de un transplant în propria lor ţară.

„Ar trebui ca în România să avem aproximativ 200 de donatori pe an, noi avem 60 – 70 de donatori anual”, a spus prof. Irinel Popescu, preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale, preşedinte al Asociaţiei Romtransplant, realizatorul primului transplant reuşit de ficat din România, acum 12 ani.

Prezent la sărbătorirea Zilei Transplantului, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Răzvan Vulcănescu a promis în faţa pacienţilor transplantaţi că va fi implementat Planul de redresare a activităţii naţionale de transplant prezentat de Agenţia Naţională de Transplant.

Dr. Mirela Busic, coordonatoarea Programului Naţional de Transplant din Croaţia, a prezentat experienţa revelatoare a acestei ţări, care a ajuns în zece ani de pe ultimul loc în Europa pe locul doi, după Spania, ca număr de donatori raportat la numărul de locuitori.

În acest moment, pe listele de aşteptare pentru transplant din România se află sute de persoane – aproximativ 320 pentru transplantul de ficat, 50 pentru transplant de cord, câteva sute pentru transplantul de rinichi. Comparativ cu numărul cazurilor aflate pe lista de aşteptare numărul de donatori este foarte redus, în special din cauza faptului că potenţialii donatori nu sunt declaraţi, pe fondul numărului redus de coordonatori de transplant. Astfel, în România există doar şase coordonatori de transplant, pentru dezvoltarea activităţii de transplant fiind necesar să existe câte unul în fiecare spital judeţean, consideră Dan Luscalov, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant. O altă măsură care pot redresa activitatea de transplant în România vizează schimbarea mentalităţii cadrelor medicale, în special a specialiştilor intensivişti.

Ediția a opta a Zilei Naționale a Transplantului în România a fost organizată de Fundaţia pentru Transplant și Fundaţia „Dan Setlacec” în cadrul Proiectului „Specializare pentru performanță, eficacitate și răspuns în domeniul transplantului de organe – S.P.E.R.”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Proiectul S.P.E.R. în domeniul transplantului de organe a început la data de 1 Septembrie 2010 și este implementat de Fundația „Dan Setlacec” din București, împreună cu partenerii săi: Fundația pentru Transplant din București, UMF „Victor Babeş” Timișoara, Spitalul Clinic Județean de Urgență din Constanța, Institutul de Virusologie „Ștefan S. Nicolau” din București, Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj și UMF Craiova. Obiectivul Proiectului este crearea unui sistem de formare profesională specializată pentru creșterea nivelului de competență și îmbunătățirea adaptabilității personalului medical din domeniul transplantului.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.