Frauda profesională în domeniul medicinii complementare este mare

0

România este a doua țară după Elveția care are o legislație națională pentru medicina alternativă și complementară, însă aceasta nu este încă implementată, a spus prof. dr. Corneliu Moldovan, directorul Institutului Național pentru Medicină Complementară și Alternativă (INMCA), prezent la cea de-a treia ediție a Forumului Internațional de Medicină Integrativă, cu tema „Apa, esența vieții” care a avut loc în perioada 27-28 iunie  la București.

„Până în prezent, pot fi acreditați medicii care practică acupunctura, apiterapia, fitoterapia, laser-terapia de joasă energie la centrul de perfecționare al Ministerului Sănătății. Există însă și persoane care deschid un cabinet la parterul unui bloc, pun un anunț că fac acupunctură și nu sunt nici măcar medici. Este cel mai bine ca practicantul de medicină alternativă să aibă ambele specializări – cea medicală alopată și cea în medicină tradițională; astfel, avem o reglementare și instituții capabile să facă un control adecvat”, a explicat prof. Moldovan.

În România există specialiști foarte buni și o școală de medicină alternativă puternică, însă domeniul, din ce în ce mai căutat de pacienți, nu este decât parțial reglementat. „E un război surd care s-a manifestat în urmă cu 20-30 de ani în alte țări. În SUA care e o țară cerebrală, au permis întâi, timp de 50 de ani, practicarea acupuncturii ca element de cercetare; după ce s-au făcut descoperiri științifice importante, acupunctura a fost acceptată de casele de asigurări, fiind în prezent decontată”, spune directorul INMCA. Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a decontat până anul acesta homeopatia și apifitoterapia, cele două servicii fiind însă excluse în prezent din serviciile acoperite de CNAS.

 

60% dintre europeni apelează cel puțin odată pe an la medicina alternativă

În Statele Unite, s-a introdus recent medicina integrativă în oncologie pentru a scădea costurile și s-a obținut o reducere a acestora cu 35-40% într-un interval de cinci ani. „Starea bolnavilor s-a îmbunătățit, costurile tratamentelor pentru complicațiile terapiilor clasice au scăzut; medicina integrativă cuprinde și capitolul dietelor funcționale, cel al suplimentelor nutriționale, foarte eficient în cancer”, a afirmat prof. Moldovan, adăugând că, la nivel european, 60% dintre cetățenii UE au apelat cel puțin o dată pe an la unul dintre domeniile medicinii alternative.

Pacienții români sunt printre cei mai receptivi europeni la metodele medicinii complementare, dovada fiind consumul ridicat de suplimente nutriționale pe cap de locuitor. Cel mai greu de convins de eficiența acestor metode sunt, însă, chiar medicii, spune directorul INMCA.

„Prin aceste forumuri se urmărește promovarea tratării pacientului din punct de vedere holistic. Medicina integrativă tinde spre medicina personalizată care ține cont de faptul că fiecare om este un întreg univers”, a spus prof. univ. dr. Vasile Dumbravă, organizatorul evenimentului, membru asociat al Academiei Oamenilor de Știință din România și reprezentantul ONG-ului Clubul Investitorilor 01.

Medicina integrativă este un concept conturat tot mai clar în ultimii cinci-șase ani care se referă la îmbinarea medicinii alopate și a anumitor ramuri ale medicinii complementare pentru care există dovezi, cum ar fi acupunctura, homeopatia, apifitoterapia, bioenergetica, terapiile prin biorezonanță și câmp electromagnetic cu excepția celor utilizate pentru fizioterapie, a explicat directorul INMCA.

Alături de profesioniștii români, la forum au participat și invitați din Germania, Austria, Ungaria, Israel și China.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.