Fundaţia “Ana Aslan” Supraspecializare gratuită în îmbătrânirea cerebrală

0

Aproape 3 000 de cadre medicale din opt centre regionale vor putea participa la cursuri de supraspecializare în domeniul îmbătrânirii cerebrale în cadrul unui proiect cofinanțat prin intermediul Fondului Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – „Investește în oameni”. >>>


Valoarea totală a proiectului, care se desfăşoară pe parcursul a trei ani, este de peste 20 de milioane de lei. Proiectul este derulat de Fundația “Ana Aslan” în parteneriat cu Colegiul Medicilor și cu Ordinul Asistenților Medicali (OAMGMAMR).

Cursurile sunt gratuite şi vizează șase specialități medicale: medicina imagistică, moleculară, neurologia, psihiatria, geriatria și medicina de familie, iar participanții vor învăța cum să prevină, să prevadă și să susțină, atât la nivel de diagnostic, cât și terapeutic, îmbătrânirea cerebrală. Programul de pregătire se va desfășura în opt centre regionale: Cluj, Iași, Râmnicu Vâlcea, Constanța, Piteşti, Timişoara, Brașov și București. În total, 1 220 de medici (dintre care o sută de medici de familie) și 1 600 de asistenți medicali vor participa la cursuri.

„Programul va avea un impact foarte mare pentru că se referă la formarea de formatori. Pentru prima dată cineva ia inițiativa de a dezvolta un segment prin care personalul medical va fi educat să gândească holistic, integrat, ținând cont de modul diferit în care fiecare om îmbătrânește”, a declarat conf. dr. Luiza Spiru, președinte al Fundației “Ana Aslan Internațional”, la evenimentul de lansare a programului. „Printre problemele societății actuale se află depresia, managementul stresului, iar pe la 50 de ani apar probleme reale de îmbătrânire cerebrală. În acest moment, potrivit statisticilor, 300.000 de români sunt diagnosticați cu demență de tip Alzheimer. Previziunile pentru 2015-2020 sunt că 15% din toată populația vârstnică a României va purta acest diagnostic”, a adăugat Luiza Spiru.

Dacă până acum se vorbea despre boli de memorie doar la pacienți trecuți de 70 și 75 de ani, din cauza stresului cotidian vârsta de apariție a simptomelor bolii Alzheimer a scăzut până la 45 de ani, potrivit Fundației “Ana Aslan International”. În plus, România nu deține suficient personal specializat în domeniul îmbătrânirii cerebrale, în contextul în care un studiu recent al Fundației arată că 10% din populația vârstnică este afectată de boli de memorie, iar până în anul 2025 40% din populația țării va fi vârstnică. Potrivit aceluiași studiu, 30% dintre medicii din sistemul sanitar ar avea nevoie de supraspecializare în îmbătrânirea cerebrală.

În ceea ce priveşte prevenţia, România se află la un nivel foarte scăzut. Printre cauzele care determină apariția bolilor de memorie se află anxietățile și depresiile netratate la timp, alimentația nesănătoasă, tulburările afective, automedicaţia, lipsa de comunicare. Dieta alimentară sănătoasă, sportul și evitarea fumatului se află printre mijloacele de prevenire a bolilor de memorie, potrivit dr. Orr Sharpe, science and engineering associate la Universitatea Stanford, SUA, invitată la lansarea proiectului. „Obezitatea poate juca un rol în apariția acestor boli, întrucât crește nivelul inflamației, la fel ca și fumatul. Mâncați sănătos – legume, fructe și alimente care conțin omega 3 – şi faceți mișcare”, a recomandat aceasta.

Fundaţia ‘’Ana Aslan International’’ a fost înființată în anul 2001 de către oameni de știință din diferite colțuri ale lumii, ca un for academic de elită – Ana Aslan International Academy of Aging -, a cărei conducere reuneşte personalităţi de marcă la nivel internaţional din domeniul medical, al ştiinţei, educaţiei, tehnicii, tehnologiei informaţionale şi de comunicare. Ca forum ce şi-a asumat continuitatea Şcolii Aslan, Ana Aslan International Academy of Aging desfăşoară o intensă activitate ştiinţifică, cu caracter multidisciplinar, având parteneriate în numeroase proiecte internaţionale. România, prin Centrul de Diagnostic şi Tratament al Bolilor de Memorie, înfiinţat în 2003, şi prin Clinica Universitară de Geriatrie – Gerontologie din cadrul Spitalului Clinic Universitar de Urgenţă Elias, sub egida Ana Aslan International Academy of Aging, este partener recunoscut naţional şi internaţional al prestigiosului EADC-European Alzheimer Disease Consortium. <<<

Raluca Băjenaru

About Author

Medica Academica

Comments are closed.