Institutul Clinic Fundeni a inaugurat primul Centru din România Dedicat Pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale (Bola Crohn și Rectocolita ulcerohemoragică). în cadrul unui eveniment desfășurat în parteneriat cu Asociația Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR) și cu societatea profesională Clubul Român pentru Boala Crohn și Rectocolita ulcerohemoragică (RCCC).
Dezbaterea care a avut loc la evenimentul de lansare, organizat și în contextul marcării „Zilei Internaționale a Luptei împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale” (19 mai), a fost centrată în jurul unor subiecte precum importanța centrelor specializate și impactul pozitiv asupra calității vieții pacienților români și a subliniat necesitatea recunoașterii și acreditării centrelor dedicate pacienților cu boli inflamatorii intestinale (BII).
„Bolile inflamatorii intestinale sunt boli incurabile, dizabilitante și costisitoare, atât la nivel de individ, cât și la nivel de societate. De cele mai multe ori, acestea sunt diagnosticate tardiv și tratate suboptimal. Prin formarea și acreditarea de centre dedicate pacienților cu boli inflamatorii intestinale se poate asigura excelența în îngrijirea acestor pacienți, prin reducerea timpului de așteptare, îmbunătățirea tratamentului oferit pacienților și evitarea progresiei bolii sau a complicațiilor”, a declarat Prof. Dr. Mircea Diculescu, Președintele societății profesionale Clubul Român pentru Boala Crohn și Rectocolita ulcerohemoragică (RCC).
Demersurile pentru recunoașterea și acreditarea centrelor de excelență în BII au început încă din 2014 când grupul de lucru din cadrul RCCC a analizat un raport KPMG care a evaluat situația din opt unități dedicate BII din lume, a afirmat Prof. Dr. Liana Gheorghe, șef secția III Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni. ”Ulterior, experții au extras criteriile care definesc excelența în asistența pacienților cu boli inflamatorii intestinale, un set de indicatori de calitate, structură și rezultate, și a evaluat aplicabilitatea lor în România. Obiectivul nostru este optimizarea asistenței medicale și creșterea calității vieții pacienților cu BII prin promovarea unui model de abordare integrată, multidisciplinară, standardizată și actualizată și monitorizată permanent, având în centru pacientul și nevoile lui complexe”, a explicat Prof. Dr. Liana Gheorghe.
În România, aproximativ 15.000 de pacienți sunt diagnosticați cu boală Crohn sau rectocolită ulcero-hemoragică, dintre care peste 2.500 sunt cuprinși în Registrele Naționale IBD Prospect și EPIROM. În prezent, atât pacienții cu boli inflamatorii intestinale, cât și medicii acestora se confruntă cu provocări majore precum inconsistența în aplicarea protocoalelor de diagnostic și tratament, diagnosticul tardiv și trimiterea cu întârziere către centrele specializate sau absența facilităților destinate tratamentului complex al bolii (co-morbidități, condiții asociate – denutriție, depresie, anxietate, anemie, boală osoasă, complicații oftalmologice, articulare, dermatologice etc).