Transplanul renal de la donatori în moarte cerebrală a înregistrat o creștere deosebită la nivelul Centrului de Chirurgie Urologică și Transplant Renal Fundeni, în 2013 fiind realizate 77 de transplanturi, un număr record, potrivit Acad. Ioanel Sinescu, președintele Asociației Române de Urologie (ARU) și rectorul UMF Carol Davila. Per total, anul trecut s-au făcut 115 transplanturi renale, față de 55 în 2012, au avut loc peste 7.500 de internări, în creștere față de anul precedent și s-au realizat în medie 35 de proceduri urologice pe zi. Numărul operațiilor deschise se menține într-o tendință descendentă, fiind de 3.173 în 2013.
„ Pentru 2013 putem vorbi despre un record absolut în ceea ce privește transplantul renal de la donatori în moarte cerebrală-77 de astfel de transplanturi. Dacă ne gândim că în anul 1998 au fost efectuate doar 2 transplanturi cu rinichi de la astfel de donatori, creșterea este spectaculoasă. Este important să precizăm că, în momente tragice sunt persoane care se gândesc la salvarea altor vieți”, a precizat Acad. I Sinescu, în deschiderea Congresului Național de Urologie ROMURO 2014.
Cea de-a 30-a ediție a Congresului Național de Urologie ROMURO 2014-organizat de Asociația Română de Urologie are loc, în perioada 7-10 mai, la București, la Centrul de Conferințe al complexului expozițional Romexpo.
Prof. dr. Dan Mischianu, președintele Congresului ARU, a declarat: „Urologul modern a depășit de mult etapa de uroscopist sau endoscopist, fiind obligat să fie nu numai un chirurg îndemânatic, ci și un urolog prietenos, (…) capabil și dornic să coopereze cu colegi din multe alte specialități: nefrologi, dermatologi, cardiologi, endocrinologi, interniști și mulți, mulți alții, pentru a diagnostica și trata bine și competent toți bolnavii care ni se încredințează. Urologia, ca specialitate chirurgicală, se redescoperă zi de zi și este perfect conectată la noul din tehnologie. Cred, absolut fără niciun dubiu, că într-un început de mileniu debordant, printre display-uri, PC-uri, online-uri, facebook-uri, markeri și eprubete care conțin, până la urmă, sânge uman, urologul trebuie să rămână în primul rând un clinician”.
Pe parcursul celor patru zile sunt programate mai multe sesiuni și dezbateri conduse de profesori urologi din țară și din străinatate ce acoperă toate cele 13 supraspecialități ale urologiei; acestora li se adaugă cursurile programului educativ-științific ESU (European School of Urology).