Gábor Sztaniszláv, director general Amgen România: Biotehnologia, o nouă eră în producția de medicamente

0

Piața farmaceutică românească este marcată de impredictibilitate și paradoxuri, iar ideea care încă mai trebuie explicată, în special la nivelul autorităților, este că inovația nu trebuie privită numai prin intermediul costului, ci și al rezultatelor obținute, pentru că pacientul este mai puțin timp bolnav și în rest e liber să lucreze și să producă pentru societate. Dacă nu înțelegem acest lucru, actualizarea listei de medicamente compensate va fi amânată la infinit, crede Gábor Sztaniszláv, director general al Amgen România, companie care produce medicamente prin biotehnologie.

 

 

 

 

Ce puteți spune despre piața farmaceutică românească, după aproape un an aici, în România?

Cu siguranță este un mediu dificil, unul dintre cele mai dificile din Europa, probabil similar cu cel din Ungaria, însă în România ceea ce face foarte dificil mediul, pentru noi, este impredictibilitatea. Avem mulți factori foarte dificil de previzionat, și unul este cu siguranță lista de compensate, care este acum, cu siguranță, cea mai lungă din Europa. Nu știm cât trebuie să așteptăm pentru ca un medicament să devină compensat, așteptarea este deja mai mare de cinci ani, un record în Europa. Și alt factor este cu siguranță clawbak-ul. Este un sistem în care bugetul este făcut după nivelul consumului, și dacă nevoia depășește consumul, atunci companiile farmaceutice acoperă diferența dintre cele două valori.

La începutul fiecărui an este foarte dificil să prognozezi cât trebuie să dai înapoi la stat prin clawback.

Dar piața este relativ constantă.

La acest moment este relativ constantă bazat pe unele studii, dar pe de altă parte în ultimul trimestru am plătit cel mai nare clawback al anului, ceea ce înseamnă că piața crește. Este iar o contradicție interesantă. Dacă vezi rapoartele de la unele companii de servicii, unele spun că piața e constantă, ba chiar în declin, însă pe de altă parte plătim cel mai mare clawback. Aceasta este o contradicție. De‑asta spun că este piața e impredictibilă.

Cum se explică acest paradox?

Cu siguranță un factor important este exportul paralel, despre care cu siguranță nimeni nu poate spune la ce nivel este.

Am găsit două contradicții, mai sunt și altele?

Revin la una dintre cele mai arzătoare probleme, lista de compensate. Suntem o companie inovativă, investim mult în inovație, și în România, pentru că avem multe studii clinice aici. Pe de o parte în acest mod astfel unii pacienți pot avea acces la produse inovative, iar pe de altă parte este o investiție în sistemul de sănătate, care este subfinanțat și pe ultimele locuri în Europa ca nivel de finanțare.

În plus, astfel, medicii români sunt aproape de cele mai noi cuceriri ale științei. Este un lucru foarte important faptul că mulți medici pleacă din România. Așa putem aduce mai aproape știința și cercetarea & dezvoltarea mai aproape de activitatea lor zilnică, astfel încât să nu mai fie tentați să plece, ci să fie un motiv pentru ca să rămână.

Câte studii clinice aveți în România?

Avem aproape 20 de studii clinice în România, dar nu suntem mulțumiți pe deplin, vrem să mărim acest număr.

În ce arii terapeutice sunteți implicați?

Produsele Amgen sunt recunoscute în oncologie, este o arie majoră, dar avem studii clinice și în cardiologie, bolile inframatorii, osteoporoză.

Credeți că sunt mai mulți pacienți care pot intra în aceste studii clinice sau că sunt mai mulți medici care pot conduce asemenea studii? Există potențial?

Cu siguranță, și un punct important se referă la modul cum privește guvernul studiile clinice. Pentru că guvernul spune că nu are vizibiitate față de aceste studii, ceea ce este surprinzător pentru mine, pentru că studiile clinice sunt unele dintre cele mai controlate, reglementate, transparente. Cred că aceste idei ar trebui să se schimbe pentru a îmbunătăți situația. Cred că nu numai companiile ar trebui să fie interesate să aducă aici studii clinice, pentru că nivelul de educare al corpului medical din România este comparabil cu cel din alte state vest-europene, ci și autoritățile, pentru că pacienții primesc acces la medicamente gratuite, ceea ce este benefic pentru buget.

Unde e problema?

Este vorba de percepția publică asupra studiilor clinice. Poate este important să spunem că sunt studii de fază 3, deci sunt studii foarte strict reglementate, care au trecut deja de fazele anterioare. Aceste produse deja au fost testate din punct de vedere al siguranței, eficienței. În plus fiecărui pacient i se explică amănunțit studiul și el decide dacă vrea să participe sau nu. E decizia și libertatea lor de a semna sau nu.

În ceea ce privește accesibilitatea medicamentelor Amgen, ce puteți să ne spuneți?

Jumătate din portofoliul nostru de produse este compensat, și avem patru produse care sunt pe lista de așteptare pentru compensare. Însă cred că trebuie să ne uităm la produsele noi nu numai din punct de vedere al costului, dar și din perspectiva a ceea ce aduc. Eu cred că acest lucru este subestimat în România, pentru că aceste produse pot însemna mai puține zile de spitalizare – este cazul unuia dintre produsele noastre – , în plus oamenii sunt mai puțin timp bolnavi și pot în restul zilelor să muncească, deci costă mai puțin societatea. Pe de o parte este un cost, dar pe de altă parte ceea ce aduc depășește cu mult investiția inițială. Fără ca această idee să fie înțeleasă, ne putem aștepta ca actualizarea listei de compensate să fie permanent amânată.

Există analize cost – eficiență, și concluziile vor fi publicate – pentru că Ministrul Sănătății a promis au promis că în ianuarie vom avea noua listă de compensate.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.