Gastrectomia longitudinală pentru tratamentul obezității morbide

0

Colectivul de redacție al revistei Chirurgia a avut, în urmă cu cinci ani, inițiativa benefică de a edita, sub formă de fascicole însoțite de un DVD, tehnici chirurgicale semnate de chirurgi de prestigiu cu experiență operatorie deosebită.

În decursul anilor, au apărut fascicole extrem de valoroase căutate de toți chirurgii: Duodenopancreatectomia cefalică (2005, vol. I, nr. 1), Hepatectomiile majore reglate (2006, vol. II, nr. 3), Rezecția lobului caudat (2007, vol. III, nr. 2), Gastrectomia totală pentru cancer (2008, vol. IV, nr. 1), Duodenopancreatectomia cefalică prin abord posterior. Pancreatectomia cefalică cu conservarea duodenului (2006, vol. II, nr. 1), Chirurgia laparoscopică colorectală (2007, vol. III, nr. 3), Splenectomia laparoscopică (2006, vol. II, nr. 2), Splahnicectomia toracoscopică. Timectomia toracoscopică în tratamentul miasteniei gravis (2006, vol. II, nr. 4), Transplantul hepatic. Transplantul hepatic cu ficat întreg (2007, vol. III, nr. 1).

carte

În acest ultim număr, Dr. Cătălin Copăescu de la Clinica de Chirurgie Generală a Spitalului Clinic ”Sf. Ioan” din București, care are cea mai mare experiență în chirurgia obezității prin ”Sleeve Gastrectomy”, prezintă tehnica gastrectomiei longitudinale pe cale laparoscopică în tratamentul obezității morbide. Tehnica constă în îndepărtarea porțiunii laterale a marii curburi gastrice, rezecând stomacul de-a lungul micii curburi de la unghiul Hiss până la antru. Tehnica dă rezultate superioare altor metode folosite în chirurgia obezității, limitând aportul alimentar și influențând balanța energetică individuală prin patru mecanisme: reducerea capacității rezervorului gastric; diminuarea apetitului consecutiv scăderii nivelului plasmatic a hormonului Ghrelin secretat de fundusul gastric; instalarea senzației de plenitudine gastrică și a sațietății precoce.

Sunt descrise pe larg pregătirea preoperatorie, indicațiile metodei, elemente de tehnică operatorie (poziția bolnavului și a echipei operatorii, poziția trocarelor, timpii operatori), îngrijirile postoperatorii, incidente și complicațiile posibile mult mai rare decât în alte tehnici, rezultatele imediate și la distanță.

Privită prin experiența autorului, gastrectomia longitudinală în tratamentul obezității morbide este o intervenție simplă, cu o durată medie de 55 minute, cu o mortalitate nulă, cu rată de conversie sub 1%, cu reducerea excesului ponderal la 12 luni postoperator de 66%, iar la 36 luni de 69%. Aceste valori sunt superioare altor metode restrictive în condițiile unei îmbunătățiri semnificative a calității vieții pacienților și mai ales în reducerea spectaculoasă și de durată a comorbidităților (diabet zaharat tip II, hipertensiune). Prezentarea este clară, concisă, fiind însoțită de un DVD demonstrativ de calitate HD.

Această serie se adresează chirurgilor tineri care doresc să își însușească o tehnică operatorie standardizată, dar și chirurgilor cu experiență care vor să își confrunte propriul mod de execuție al unor intervenții cu experiența altora.

Cătălin Copăescu, ENCICLOPEDIA DE CHIRURGIE. EDITURA CELSIUS ANUL V, VOL. I – 2010-05-10

Prof. Dr. Eugen Târcoveanu, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Gr. T. Popa”, Iaşi

About Author

Medica Academica

Comments are closed.