Germania: Cercetare medicală și studii populaționale răspund numărului mare de afecțiuni oftalmologice cauzate de îmbătrânire

0

Cercetătorii germani lucrează la dezvoltarea corneii artificiale care ar putea însemna salvarea de la orbire a pacienților care nu găsesc donator de cornee sau care nu tolerează implantul. Demersul este cu atât mai important cu cât populația Europei este supusă unei tendințe de îmbătrânire, iar cazurile de orbire cauzate de afecțiuni ale corneii sunt tot mai dese. În Germania, aproximativ 7.000 de pacienți așteaptă în prezent să fie tratați pentru probleme oftalmologice care le pun în pericol vederea.

 

“Ne aflăm în procesul de dezvoltare a două tipuri de cornee artificială. Unul dintre ele poate fi utilizat ca alternativă atunci când pacientul nu poate tolera corneea obținută de la donator, ca să nu mai vorbim de cazurile în care nu se poate găsi donator”, a explicat Joachim Storsberg, project manager în cadrul Fraunhofer Institute for Applied Polymer (IAP) din Potsdam unde se desfășoară cercetarea. Testele clinice vor începe în curând, iar cercetătorii implicați se așteaptă la rate ridicate de succes.

În cadrul Heidelberg University Eye Clinic, modalități noi de facilitare a accesului la tratament sunt combinate cu noi tehnologii de implant pentru a gestiona problema afectării vederii. O unitate mobilă destinată tratamentului cataractei permite chirurgilor să acopere mai mulți pacienți, crescând cu 15% numărul operațiilor efectuate în ultimul an. Gerd Auffarth, director adjunct la Clinica Heidelberg consideră că unitatea va permite tratarea unui număr și mai ridicat de pacienți cu cataractă pe viitor.
De asemenea, Heidelberg dezvoltă implanturi îmbunătățite care permit menținerea presiunii oculare la un nivel constant, ajutând vederea normală. Aceste stenturi pot fi injectate prin incizii corneale de mai puțin de 0,5 milimetri. În prezent, mai mult de 2.000 de pacienți sunt urmăriți în cadrul unor studii controlate, iar dispozitivul pare să fie sigur ca și intervenție alternativă în cazul cataractei.

“Departametul de oftalmologie din Clinica Heidelberg face tot ce este posibil pentru a se menține la zi în domeniul cercetării și pentru a se pregăti pentru numărul crescând de pacienți vârstnici cu afecțiuni legate de vedere. Totuși, această problemă trebuie luată în considerare atât la nivel național, cât și internațional, având în vedere că Germania nu este singura țară cu o populație îmbătrânită”, a spus Auffarth.
Norbert Pfeiffer, director al Mainz University Eye Clinic consideră că Germania nu este pregătită pentru a face față afecțiunilor oftalmologice, menționând că, în prezent, Societatea Germană de Oftalmologie realizează studii pentru a stabili dimensiunile problemei, urmând ca apoi să se adreseze sferei politice, având date și dovezi clare. Pentru a strânge mai multe informații, Departamentul de Oftalmologie din cadrul Universității Mainz desfășoară un studiu populațional de amploare pentru a determina prevalența și incidența principalelor afecțiuni ocualre cauzate de vârstă, cum ar fi glaucomul sau retinopatia diabetică.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.