Ghidul ESMO al Supraviețuitorului de Cancer, lansat în limba română

0

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Asociația Bolnavilor de Cancer, Institutul Oncologic București, Societatea Națională de Oncologie Medicală din România, alături de compania farmaceutică MSD România au lansat Ghidul ESMO al Supraviețuitorului de Cancer în limba română. Acesta este elaborat de European Society for Medical Oncology (ESMO) și European Cancer Patient Coalition (ECPC) în colaborare cu Psycho-Oncology Society (IPOS) și a fost conceput cu scopul de a ajuta pacienții, rudele și îngrijitorii lor să înțeleagă natura diferitelor tipuri de cancer, să aleagă tratamentul cel mai potrivit și să facă față noii realități.

“Mulți supraviețuitori ai cancerului se confruntă cu provocări medicale, emoționale și sociale de durată. Ghidul ESMO al Supraviețuitorului de Cancer vine cu o mulțime de informații care să ajute pacienții să gestioneze mai bine boala cu care se confruntă și să înțeleagă toate etapele prin care trec. Esențială pentru supraviețuire este revenirea la aspectele importante ale vieții de dinaintea diagnosticului de cancer și găsirea unor noi modalități de a duce în continuare o viață normală. Membri familiei, prietenii și îngrijitorii trebuie să fie considerați și ei ca făcând parte din experiența de supraviețuire”, a spus Cezar Irimia, președinte FABC.

În 2018, 83.461 de români au fost diagnosticați cu cancer, potrivit Globocan. Cea mai mare incidență în România continuă să o aibă cancerul pulmonar (13,6%),  urmat îndeaproape de cancerul colorectal (13,3%) și de cancerul de sân (11,5%). Următoarele cancere, ca incidență, sunt cancerul de prostată (7,2%), cancerul de vezică urinară (4,7%), cancerul de stomac (4,4%), cancerul de ficat (4,3%), cancerul de col uterin (4,1%), cancerul de pancreas (3,8%) și cancerul de uter (3%). Acestea sunt cele 10 tipuri de cancer cu cea mai mare incidență în România și ele reprezintă aproape 70% din totalul cazurilor de cancer. Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), prin Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică (CNSISP), numărul pacienților oncologici rămaşi în evidenţă în anul 2017 a fost de 490.655 față de 479.454 rămaşi în anul 2017 și 471.498 în 2016 .

Supraviețuirea la cinci ani a pacienților cu cancer pulmonar, în creștere

Inclusiv în cancerul pulmonar, ratele de supraviețuire sunt în creștere. Astfel, rata de supraviețuire la cinci ani a ajuns la 21,7%, cu 10 ani în urmă aceasta fiind de doar 17,2%. Studiile prezentate anul acesta la Întâlnirea Anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO 2019) au confirmat beneficiile aduse de noile clase de medicamente în managementul cancerului pulmonar. Dacă înainte de apariția imunoterapiei rata medie de supraviețuire la cinci ani a unui pacient cu NSCLC (non-small cell lung carcinoma) avansat era de aproximativ 5,5%, astăzi mai mulți pacienți supraviețuiesc datorită accesului la terapiile moderne , existând opțiuni de tratament încă din prima linie de tratament.

“În acest moment, testarea biomarkerilor este recomandată în majoritatea cazurilor la pacienții cu cancer pulmonar NSCLC și îi poate ajuta pe medici să identifice cea mai bună opțiune de tratament. Printre biomarkerii testați se numară EGFR, ALK si PD-L1, însa numărul biomarkerilor testati în cancerul bronhopulmonar este în continuă creștere (ROS-1, RET, NTRK, HER-2 etc.)”, a adaugat Cezar Irimia.

Platforma unică pentru voucherul electronic pentru testarea biomarkerilor

Pentru a marca Ziua Internațională a Supraviețuitorului de Cancer, s-a lansat și Platforma Unică pentru Voucherul Electronic pentru testarea biomarkerilor în cancerul pulmonar.

”Această platformă ne ajută să câștigăm timp pentru pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar.  Platforma Unică pentru Voucherul Electronic va funcționa ca o placă turnantă între toți actorii implicați în testarea biomarkerilor și va fluidiza, accelera și scădea efortul, timpul și prețul asociate acestor testări. Accesul în platforma necesită doar câțiva pași, extrem de simpli și eficienți, prin care medicul recomandă analizele și primește rezultatul pentru a prescrie tratamentul adecvat”, a explicat dr. Gabriela Saulea, Coordonator Programe Medicale FABC . Totodată, platforma asigură transparență și neutralitate, arătând dimensiunea reală a testărilor care se fac într-o perioada de timp și dând posibilitatea tuturor laboratoarelor care fac dovada capacităților cerute să se înscrie în programul de testări.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.