Grupuri de lucru pentru pacienții cu artrită

0

 

A doua etapă a Programului de Auto-Management al Artritei dezvoltat de către Universitatea din Stanford pentru persoanele cu Artrită şi Fibromialgie a început la București și se derulează timp de șase săptămâni, urmând să continue și în alte orașe din țară. Programul, susținut de Societatea Română de Reumatologie și Liga Română Contra Reumatismului, în parteneriat cu Bristol- Myers Squibb constă în organizarea unor grupuri de lucru cu pacienții pentru îmbunătățirea calității vieții acestora.

Pacienții vor învăța în cadrul cursurilor cum să își gestioneze afecțiunea, cum să controleze durerea și oboseala continuă și cum să își îmbunătățească mobilitatea. Anul acesta se organizează o primă sesiune de întâlniri cu pacienți în București, urmând ca până în 2016, cât timp este disponibilă licența Stanford, să se implementeze astfel de grupuri de lucru la nivelul întregii țări.

Pierderea capacităţii de muncă, cea mai costisitoare consecinţă a artritei precoce

„Pierderea medie prin incapacitate de muncă este de aproximativ 30 000 € / an, chiar un medicament costisitor va produce o economie societăţii, dacă este capabil să meţină capacitatea de muncă a pacientului”, declară Prof. dr. Ruxandra Ionescu, Preşedinte Societatea Română de Reumatologie.

Pacienţii cu artrite trebuie să înveţe să fie activi, să nu rămână impasibili şi să ia atitudine în faţa propriei boli, au subliniat organizatorii programului.

“Cele mai mari cheltuieli sunt generate de deficitul funcţional, de pierderea capacităţii de muncă. Dacă vrem să reducem costurile trebuie neapărat să reducem deficitul funţional şi din fericire tot  medicina,  progresul medical, ne-a oferit soluţia prin diagnosticarea precoce şi aplicarea corectă şi la timp a terapiilor disponibile. În Uniunea Europeană, un sfert din totalul costurilor care sunt produse de orice fel de boală sunt produse de bolile reumatice”, subliniază Conf. dr. Cătălin Codreanu, Preşedintele Ligii Române contra Reumatismului.

Durerea, a doua haină

Pentru bolnavul cu artrită, o boală severă, progresivă şi invalidantă, durerea devine o a doua haină, îi însoţeşte orice mişcare; chiar şi simplul gest al ţinerii unui stilou între degete poate fi un chin, au explicat medicii.

“Cursurile de self-management reprezintă de fapt un adevărat ‘manual de întrebuinţare’ pentru pacienţii cu atrita, un ghid care îţi arată nu numai cum poţi efectua unele din cele mai simple activităţi astfel încât ele să fie cât mai puţin dureroase, dar şi tehnici de gândire pozitivă şi de control al durerii”, a spus Ovidiu Constantinescu, pacient cu artrită.

Prima etapă a Programului de Auto-Management al Artritei a avut loc în toamna anului trecut și a constat într-o sesiune de formare a cadrelor medicale şi a reprezentanţilor asociaţiilor de pacienţi. În România, aproximativ 200.000 de persoane sunt diagnosticate cu artrite. De asemenea, afecţiunile reumatismale reprezintă cea mai raportată cauză de boală la populaţia adultă, iar 10% din populaţie prezintă din această cauză un grad de handicap motor (conform datelor OMS).

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.