Healthcare design, confortul căminului… în spital

0

Chiar dacă în România ne confruntăm cu unele probleme care în țările dezvoltate sunt depășite de cel puțin 30 de ani, și poate unii vor spune că trebuie să ne ocupăm mai degrabă de restructurarea sistemului decât analizând subiecte ce par a fi dintr-un film SF, totuși nu putem ignora o preocupare reală… healthcare design.

MARIA 
VASILESCU, director general Tarus Media

Healthcare Design sau cum putem transforma mediul de îngrijire (mă refer la spital) într-un spațiu confortabil atât pentru pacienți cât și pentru membri familiei acestora sau însoțitori este un concept despre care, în România, vom avea disponibilitatea să vorbim (în mod optimist) peste câțiva ani.

În Occident se pune intens accentul pe însoțirea pacientului, în perioada spitalizării, de către un apropiat, pe impactul pozitiv al membrilor familiei, aceștia ajutând la grăbirea procesului de vindecare sau aducând o alinare sufletească. Iată de ce s-a dezvoltat o industrie a designului de spital, care transformă vechiul spațiu într-un ambient relaxant și confortabil bolnavilor și însoțitorilor acestuia. Un prim exemplu este transformarea sălilor de așteptare.

Tendința este de a trece de la tradiționala aliniere a scaunelor pe hol la crearea unui mediu gen “living room”. Se utilizează mai multe tipuri de fotolii, confortabile, gândite și realizate în funcție de vârsta și de conformația celor care le vor ocupa. Fotoliile sunt dotate cu măsuțe sau cu brațe pe care poți așeza cafeaua, sandwich-ul sau laptopul. Și atunci când bugetul o permite, se amenajează și centre de business, cu computere și acces la internet, exact așa cum găsim în hoteluri.
În același spirit, camerele pacienților se amenajează după criterii de design de “familie”. Măsuțe aranjate lângă fereastre, fotolii confortabile, dulapuri practice și încăpătoare, diferite tipuri de iluminat discrete, utilizate când pacientul doarme și însoțitorul dorește să citească etc.

Alte schimbări semnificative

p_38_Healthcare

Noul concept de design oferă și posibilitatea ca însoțitorii să stea în alte spații decât pacienți. Ele includ ansambluri arhitecturale de săli sau holuri, echipate și amenajate asemenea unei locuințe. În Statele Unite, de exemplu, tradiționalele holuri/
coridoare, cu scaune, cu televizor și o măsuță cu reviste au dispărut acum 10 ani, locul lor fiind luat de un mobilier estetic pentru computere și jocuri video, spații de lucru și chiar de dormit.

Specialiștii americani în design de spital își pun chiar problema să amenajeze spațiul în funcție de caracteristicile demografice ale pacienților respectivului spital. Se preconizează, astfel, capele de rugăciune caracteristice diferitelor apartenențe religioase ale pacienților, obținând astfel un spital-prietenos-cu-familia.

Pe de altă parte, se pune foarte mult accent pe informarea membrilor familiei, acestora fiindu-le create spații tip bibliotecă unde pot accesa informații despre boala cu care se confruntă pacientul sau cum poate fi acesta îngrijit în momentul în care va fi luat acasă. De remarcat, în acest sens, este construirea, în preajma majorității spitalelor, a unor lăcașuri de cult, a unor grădinițe și locuri de joacă pentru copii, dacă e vorba de un spital pediatric.

În Marea Britanie…

Centre de sănătate non-insti-tuționale, precum Maggie’s Centre câștigă, premiul de arhitectură Royal Institute of British Arhitects în 2009. Maggie’s Center este un centru de îngrijiri paliative pentru toate stadiile de cancer. Juriul a felicitat arhitecții pentru crearea unui spațiu neconvențional, atipic pentru spitale, foarte intim și familiar. O altă finalistă la premiul Royal Institute of British Arhitects a fost o clinică generalistă: pediatrie, stomatologie, imagistică, diagnostic.

La polul opus, în lume există preocuparea de siguranță și mai puțin de design. OMS împreună cu alte organizații internaționale au simțit nevoia să lanseze o noua inițiativă ce are ca scop reducerea riscurilor la catastrofe naturale. 
Proiectele vor susține consolidarea/construirea unor spitale mult mai rezistente în țările cu risc de inundații, cutremure etc., acestea devenind, în caz de calamitate, centre de real ajutor pentru populația afectată. <<<

About Author

Comments are closed.