Hiperactivitatea cerebrală – posibilă explicație pentru numeroasele simptome ale depresiei

0

Persoanele cu depresie au conexiuni mai intense în cele mai multe regiuni ale creierului, au arătat cercetătorii din cadrul Universității California, Los Angeles, potrivit unui articol publicat în jurnalul  PLoS One. „Creierul trebuie să fie capabil să îşi regularizeze conexiunile pentru a funcționa corect – să își poată sincroniza și apoi desincroniza diferite zone cerebrale pentru a reacționa, pentru a-și regla dispoziția, a învăța și a rezolva probleme”, a afirmat Dr. Andrew Leuchter, profesor de psihiatrie la Institutul Semel pentru Neuroștiință și Comportament Uman din cadrul Universității California, principalul autor al studiului.

Creierul deprimat  își menține capacitatea de a forma conexiuni funcționale, dar își pierde abilitatea de a opri aceste conexiuni, a afirmat Leuchter, iar incapacitatea de a controla modul în care diferite zone ale creierului funcționează împreună ar putea explica unele simptome ale bolii – anxietatea, atenție redusă, probleme de memorie și tulburări de somn.

La studiu au participat adulți cu tulburare depresivă majoră cătora le-a fost măsurată sincronizarea semnalelor electrice din creier. Rezultatele au arătat o sincronizare crescută la toate frecvențele activității electrice, indicând disfuncționalități la nivelul multor rețele cerebrale diferite. „Ritmurile cerebrale ale unor astfel de rețele reglează eliberarea de serotonină care ajută la controlul dispoziției. Zona cerebrală cu cel mai mare grad de conexiuni anormale este cortexul prefrontal, implicat substanțial în reglarea dispoziției și rezolvarea problemelor. Când creierul își pierde flexibilitatea în controlarea conexiunilor, este posibil să nu se poată adapta schimbării”, a spus Leuchter.

Următorul pas al cercetării va fi să determinăm în ce măsură ritmurile cerebrale anormale generează efectele chimice alterate manifestate în depresie și dacă unul dintre efectele primare ale tratamentului antidepresiv medicamentos este repararea conexiunilor electrice la nivelul creierului și normalizarea conexiunilor cerebrale.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.