HIV evoluează spre forme mai puţin infecţioase şi ar putea deveni inofensiv în timp

0

O echipă de cerectători de la Universitatea din Oxford a demonstrat că virusul HIV se diluează pe măsură ce se adaptează sistemului nostru imunitar şi, astfel, durează mai mult până cauzează SIDA, potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences și citat de BBC.  Unii virusologi consideră că virusul ar putea deveni aproape inofensiv odată cu evoluția în această direcție.

Mai mult de 35 de milioane de oameni din lume sunt infectați cu HIV iar în corpul lor se dă o luptă între sistemul imunitar și virus. Uneori, HIV infectează o persoană cu sistemul imunitar foarte puternic. Într-un astfel de caz, „virusul este prins între o piatră și un alt element rigid și se poate lăsa presat sau poate face o schimbare pentru a supraviețui, însă această schimbare are prețul ei”, a explicat prof. Philip Goulder de la Universitatea din Oxford. Acest preț este capacitatea mai scăzută de a se replica, ceea ce face virusul mai puțin infecțios și crește durata până la apariția SIDA. Virusul „diluat” este răspândit la alte personae şi astfel începe un ciclu de slăbire a HIV.

Echipa de cercetători a demonstrat că acest lucru se întâmplă în Africa, realizând o comparație între Botswana unde a existat de mult timp o problemă cu HIV și Africa de Sud, unde HIV a ajuns zece ani mai târziu. „Putem vedea cum capacitatea virusului de a se replica a scăzut cu 10% în Botswana față de Africa de Sud. Virusul își reduce capacitatea de a produce boala ceea ce va contribui la eliminarea sa”, a spus prof. Goulder.

Echipa a subliniat că și medicația antiretrovirală ajută la forţarea virusului să evolueze către forme mai blânde.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.