Fundaţia Hospice “Casa Speranţei”, prima organizaţie din România care a început prin a oferi servicii gratuite de îngrijire paliativă în Brașov, Făgăraș și Zărnești, va deschide o unitate cu paturi și în București, care răspunde unei nevoi foarte mari de îngrijire specializată pentru pacienții cu boli incurabile. Se apreciază că în Capitală este asigurată doar 5% din nevoia de servicii de îngrijire paliativă, fiind necesară, în fiecare sector, câte o asemenea unitate.
Eforturile de înfiinţare a noului hospice din București au debutat în 2009 cu un eveniment privat de lansare a campaniei de strângere de fonduri prezidat de Ducesa de Norfolk, patron spiritual al fundației Hospice Casa Speranței, și au continuat în 2010 cu susținerea Comitetului Patronilor Onorifici, înființat de fostul manager general al GlaxoSmithKline România, Patrick Desbiens. Comitetul Patronilor Onorifici este alcătuit din ambasadorii Marii Britanii, Statelor Unite, Italiei și Canadei, precum și de directori ai unor mari companii din România între care Vodafone Foundation, GlaxoSmithKline și Raiffeisen Bank.
Fundația Hospice ”Casa Speranței” asigură de 19 ani servicii gratuite de îngrijire paliativă, peste 12.000 de pacienți adulți și copii bolnavi de cancer, leucemii și distrofii neuromusculare, precum și familiile acestora, fiind incluși în programele fundației.
Conform Raportului Anual al Hospice Casa Speranţei, în 2010 s-au înregistrat 380 de internări la unitatea cu paturi aduţi, 1389 de pacienţi noi au fost luaţi în evidenţă și s-au făcut 9666 de vizite la domiciliu. Unitatea cu paturi pentru copii a avut 295 de pacienţi internaţi pentru o perioadă între 5 și 10 zile, după externare pacienții fiind vizitaţi la domiciliu de echipele de îngrijire.
Primul Hospice a fost construit în Brașov și a devenit un centru de excelență în Europa de Sud-Est, prin efortul medicilor, asistentelor, asistenţilor sociali, psihologilor și terapeuţilor urmărindu-se oferirea gratuită a unor servicii specializate și adaptate bolii fiecăruia în parte. Pacienţii pot fi îngrijiţi la domiciliu, în unitaţile cu paturi, în centrele de zi sau în policlinică.
Mai multe informații, inclusiv despre modul cum se pot face donații, pe www.hospice.ro, sau la directorul de campanie pentru unitatea din București, Alice Paterson, tel: 021-326.37.71, alice.paterson@hospice.ro.