Oamenii de știință caută de foarte mult timp un detector al durerii pentru că acesta ar putea fi eficient în special pentru pacienții foarte tineri sau pentru cei foarte în vârstă. Durerea este subiectivă, iar medicii se bazează în prezent pe pacienți pentru a o descrie.
Cercetătorii din cadrul Școlii de Medicină a Universității Stanford, Statele Unite au creat un instrument de diagnostic care oferă o evaluare psihologică obiectivă a durerii resimțite de un anumit individ, această evaluare ne mai fiind dependentă de descrierea persoanei respective, potrivit studiului publicat în jurnalul PLoS ONE. Folosind imagistica prin rezonanță magnetică, specialiștii au scanat creierul cu algoritmi informatici care au putut stabili cu o precizie de 81% dacă o persoană resimțea durere sau nu.
În prima parte a studiului, opt participanți au fost supuși unei proceduri de scanare a creierului în timp ce un stimul fierbinte era aplicat pe antebrațe, cauzând o durere moderată. Cercetătorii au înregistrat și interpretat imaginile tiparelor cerebrale provenind de la persoane care resimțiseră și care nu resimțiseră durere. Astfel, au putut crea un model informatic al felului în care durerea se manifestă la nivel cerebral, bazat pe un algoritm inventat în 1995 – linear suport vector machine (SVM). Intenția lor era de a calibra acest algoritm folosind un set de participanți și de a-i verifica eficiența folosind un al doilea set. Așadar, cei 16 participanți care au format al doilea grup au trecut prin aceeași procedură, însă de această dată computerul a fost cel care a trebui să evalueze dacă persoanele simțeau durere sau nu. Rezultatele au fost pozitive în 81% din cazuri.
Cercetătorii au menționat că acest instrument este doar un început și că este nevoie de mai multe studii pentru a stabili dacă metoda va funcționa pentru diverse tipuri de durere, cum ar fi cea cronică sau pentru a distinge între stări emoționale cum ar fi anxietatea sau depresia și durere.