Una dintre cele mai alarmante tendințe cauzate de recesiunea economică în Statele Unite este creșterea numărului de cetățeni cu diverse credite necesare pentru a-și plăti serviciile medicale, arată un raport despre starea sănătății în California, editat la fiecare doi ani, citat de sciencedaily.com.
Pe fondul reducerilor de personal, mulți oameni au rămas fără asigurare medicală, aceștia realizând eforturile financiare cele mai mari pentru a susține cheltuielile cu sănătatea, deși aproape 10% dintre cei care aveau asigurare medicală garantată de locul de muncă au împrumutat bani pentru cheltuieli medicale.
„Locuitorii Californiei nu ar trebui să împrumute bani pentru a plăti serviciile medicale sau nu ar trebui să renunțe să meargă la doctor doar pentru că și-au pierdut serviciile”, afirmă Shana Alex Lavarreda, principalul autor al studiului și directorul departamentului de studii pentru asigurări medicale la UCLA Center for Health Policy Research. „Recesiunea ne-a arătat clar că dependența dintre asigurarea de sănătate și o piață a forței de muncă instabilă ne expune unui risc considerabil”, a adăugat aceasta, menționând că datele susțin necesitatea implementării reformei de sănătate, prin Actul de Protecție a Pacienților, semnat de președintele Obama în martie 2010, dar care nu va intra în vigoare decât în 2014. Acesta presupune schimbarea anumitor aspecte care țin de asigurarea privată și de programele publice de asigurări, dar și extinderea condițiilor prezente de asigurare medicală și facilitarea accesului la servicii medicale pentru peste 30 de milioane de persoane.
Rata americanilor neasigurați crește anual, iar această povară devine nesustenabilă pentru sistemul de sănătate; dacă reforma se realizează, milioane de oameni nu vor mai trebui să se teamă de o tragedie în ceea ce privește sănătatea doar pentru că economia trece printr-o perioadă de contracție, au mai comentat specialiștii.
Aproximativ jumătate dintre cei cu datorii medicale au spus că suma împrumutată este mai mică de 2.000 de dolari, o indicație a faptului că oamenii trăiesc la limită din punct de vedere financiar dacă nu reușesc să economisească această sumă, a afirmat Lavarreda.
În 2007, 61,8% dintre cetățenii neasigurați făceau parte din familii în care cel puțin o persoană lucra full-time; în 2009, procentul a scăzut la 46,3%. Copiii și adulții neasigurați au fost printre cei care au afirmat într-o proporție mai mare că nu au fost la medic niciodată în decursul anului (41% dintre copiii și 49% dintre adulți), comparativ cu cei pentru care asigurarea era plătită de angajator (8,3% dintre copiii și 13,4% dintre adulți).