În Delta Dunării, 17% dintre copii au parazitoză intestinală

0

Asociaţia Salvaţi Dunărea și Delta și GlaxoSmithKline au lansat un raport referitor la sănătatea locuitorilor zonei, “Sănătatea copiilor din Delta Dunării”, în urma unei caravane medicale care a parcurs localităţile izolate ale Deltei.

Astfel, aproape 40% dintre copiii beneficiari ai serviciilor caravanei medicale au fost diagnosticați cu probleme de sănătate. Dintre aceștia, 52% au o igienă orală deficitară și carii netratate. Bolile parazitare reprezintă o altă problemă frecventă, 17% dintre copiii examinaţi suferind de parazitoză intestinală. Rezultatul recoltării exudatului faringian a fost pozitiv în cazul a 42% dintre preșcolari.

Studiul semnalează problemele de infrastructură, accesul deosebit de dificil al medicilor la pacienţi, lipsa mijloacelor de transport. Acolo unde există, cabinetele medicale sunt dotate deficitar. Peste 70% dintre familiile cu copii nu au canalizare, apă curentă și adesea nici apă potabilă. Situația este agravată de sărăcie și de lipsa asigurărilor medicale.

“Pentru unii dintre copii, consultația medicală din această iarnă a fost prima din viața lor. Am invitat la masa rotundă autoritățile responsabile, pe care le rugăm să aprecieze statisticile și recomandările raportului și să înțeleagă că accesul la serviciile medicale nu este un lux” spune Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta.

Caravana a oferit servicii medicale primare pentru peste 80% din totalul tinerilor între 3 și 15 ani din zece localităţi izolate din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

“GSK este în România de peste 20 de ani, timp în care ne-a preocupat continuu îmbunătăţirea stării de sănătate a românilor. Şi pentru că statisticile privind speranţa de viaţă sunt îngrijorătoare, ţara noastră ocupând ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, toate acţiunile pe care le susţinem rezultă din preocuparea noastră de a sprijini cauzele cele mai grave, chiar dacă asta înseamnă să ajungem în zonele cele mai izolate sau sărace”,  a declarat Andreia Cucu, PR & Communication Manager GSK România.

Caracteristicile de mediu ale zonei, specificul alimentaţiei și lipsa accesului la apă potabilă sunt factori favorizanți ai patologiilor înregistrate, şi se adaugă lipsei educaţiei pentru sănătate.

Proiectul este derulat în C.A. Rosetti, Ceatalchioi, Pardina, Letea, Periprava, Gorgova, Partizani, Chilia Veche, Maliuc și Sfântu Gheorghe. Proiectul a fost posibil prin implicarea voluntară a 14 studenți de la UMF “Carol Davila” din București.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.