În România, 25 de femei sunt diagnosticate zilnic cu cancer de sân

0

În fiecare zi 25 de femei sunt diagnosticate în România cu cancer de sân, iar mai mult de o treime pierd lupta cu boala, arată statisticile prezentate de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Liga Română de Cancer în cadrul campaniei naționale anuală de informare despre cancerul de sân.

“Cazurile cele mai grave vin din mediul rural”, a explicat dr. Cătălin Costovici, oncolog, care a precizat că dacă la nivel mondial mortalitatea pe cancerul de sân este în scădere, în România se menține peste media europeană și chiar peste cea mondială. Astfel, în România mortalitatea este de 36%, în timp ce media la nivel mondial este de 31%, iar la nivel european de 29%.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dr. Vasile Ciurchea, a spus că nu mai există listă de așteptare pentru dosarele pentru aprobarea tratamentului pacienților oncologici, după ce în comisia de luna trecută au fost aprobate 2500 de dosare, din care jumătate pentru inițierea tratamentului, iar jumătate pentru continuarea tratamentului. Potrivit președintelui CNAS, Comisia se va întruni lunar și va avea aproximativ 200 de dosare de analizat. Referitor la accesul la terapiile noi, președintele CNAS a precizat că “în zece zile va intra în Guvern hotărârea cu aprobarea listei și problemele cu moleculele noi vor dispărea”. El a punctat însă și necesitatea evaluării terapiilor prin prisma cost eficienței.

“FABC va milita în continuare pentru dezvoltarea şi implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân. Până când acest lucru nu va deveni realitate, vom considera că “Nu am făcut destul!” pentru femei”, a declarat Cezar Irimia, Preşedintele FABC, amintind numele campaniei de informare derulate în 2011. 8800 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de sân în România.

Pentru că cele mai grave cazuri – în stadii avansate – vin din mediul rural, în această toamnă va fi organizată o campanie gratuită de screening în câteva sate din județele Argeș, Galați, Ialomița, Dâmbovița și Teleorman. Caravana se va desfășura în lunile octombrie și noiembrie, cu sprijinul unor rezidenți și studenți la medicină din ani terminali, voluntari în cadrul proiectului Împreună pentru Sănătatea Rurală.

Caravana de screening în mediul rural va începe în judeţul Argeş şi se va desfășura după următorul program:

  • 18-19 octombrie – Argeș (Retevoiești, Davidești, Vulturești, Domnești, Costești)
  • 25-26 octombrie – Galați (Corod) și Argeș (Micești, Ștefănești)
  • 22-23 noiembrie – Ialomița (Ciulnița, Bucu) și Teleorman (Dobrotești).

În 2011, în cadrul campaniei “Nu am facut destul”, cele 2.666 de ecografii mamare gratuite au condus la descoperirea la peste 500 de paciente de noduli cu suspiciune de neoplasm, iar pentru 1,8% dintre femeile testate au fost descoperite tumori cancerigene ce necesitau tratament cu sau fără intervenție chirurgicală (48 de paciente).

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.